Бизнесът е отворен да приема на работа младежи от социални институции

Бизнесът е отворен да приема на работа младежи от социални институции

Ние сме социално ангажирани за цялостната деинституционализация и се стремим да осигурим старт - работа на младежите, а бизнесът и фирмите приемат идеята, да помагат за интеграцията на младите хора, заяви Ричард Пихлер представител на външните въпроси на СОС „Детски селища”.

Според него е много важна емоционалната помощ, за да могат децата от институции да изградят семейства със здрава емоционална връзка, да работят и да се чувстват пълноценни.

"Променихме живота на над 14 000 деца в България", заяви пък зам.социалният министър Зорница Русинова.

"Нашето желание е да променим коренно грижата за деца. Ключът към успешната реформа се оказа това, че всички гледахме в една посока и работихме заедно, бяхме укрилени от 3 основни принципа „ Работа, работа и пак работа”, добави още тя.

Междувременно стана ясно, че 18 институции за деца от 0 до 3 гидини са закрити в рамките на процеса на деинституционализация в цялата страна. Това заявиха от сдружение „Надежда и домове за децата”. Подрепата за децата и техните семейства е приложена в над 15 града и се изразява в помощ за грижата към най-малките, предоставяне на храна, лекарства и консумативи, което е част от превенцията за изоставяне на деца. От сдружението коментират, че са помогнали на 1735 майки да не изоставят децата си, а 190 са случаите на деца, върнати в биологичното си семейство. По покана на българското правителство от неправителствения сектор(„Лумос”) се включват в програма за разработване на

„ Заместваща грижа” за децата с тежки уврецдания, насочена към тяхното обучение. Фондация „Лумос” е работила по 850 случая на превенция и интеграция на деца с множествени увреждания, разговаряно е и с родителите на близо 1400 деца настанени в домове за деца с увреждания. Приоритет на фондацията е осигуряването на приемна грижа за децата с тежки психически и физически увреждания.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.