Бизнесът алармира за риск от затваряне на малки ВЕЦ

Бизнесът алармира за риск от затваряне на малки ВЕЦ

Поводът е промените Наредбата за ползването на повърхностните води

Има опасност за съществуването на водноелектрическите централи (ВЕЦ) България след промяна на Наредбата за ползването на повърхностните води, пише в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Съгласно текстовете на Наредбата, в случай на изменение и/или продължаване на разрешително за водоползване трябва да бъде представян и документ за учредено право на строеж в принадлежащите земи на реката. В България, по данни от бранша, само в частния сектор има над 250 действащи ВЕЦ, като всяка една от тях е построена съгласно и в съответствие със законите в страната, които са действали към момента на построяването им. Съгласно нормативните актове, никога не е имало задължение при строеж на ВЕЦ, да бъде учредявано право на строеж за водовземните съоръжения в речните корита. В този смисъл новата разпоредба води до пълно блокиране на работния процес на почти целия водноелектрически сектор, пише в позицията.

АИКБ твърдо защитава становището, че в условията на изключително ускорен ръст на цените на въглеродните емисии и електроенергията България не може да допусне спирането на работещи електроцентрали, които не отделят въглеродни емисии и представляват най-евтиния ВЕИ ресурс в страната, се посочва в съобщението.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.