Бивше ТКЗС стана ферма за червеи
2

Бивше ТКЗС стана ферма за червеи

Димитър Димитров започнал с една леха от 4 квадрата

В масовото съзнание червеите са гадинки, които живеят в земята и се хранят с трупове.

Рибарите гледат на тях като на стръв за риба. Всъщност червеите са едни от най-полезните същества в глобалната екосистема.

Земният червей диша през кожата си, има пет сърца и кръвоносна система, калциращи жлези за неутрализиране на храната, воденичка с песъчинки за стриване на храната, храносмилателна система, мозък и нервна система.

Граничи с фантастиката, но е факт, че всеки червей има няколкостотин органа с функцията на бъбрек. Интересно е, че притежават едновременно мъжки и женски полови органи и функции и жлеза, която секретира мускус за оформяне на капсули за яйцата.

Всъщност урината и фекалиите на червеите са най-добрият тор за всяка градина. С него растенията растат по-силни, плодовете по-едри, а цветята цъфтят повече и по-рано.

За един ден червеят може да изяде храна с тегло, колкото собственото му. Всичко това превърна калифорнийските червеи в

хит за отглеждане в България

Много хора се захванаха с производство на биотор, но и много фалираха.

Димитър Димитров от Кърджали се занимава с отглеждане на червеи и производство на биотор от 21 години.

„Започнах с една леха на 4 квадратни метра, а когато бизнесът ми беше в апогея си, съм се разпростирал на 4000 квадратни километра. Сега съм ограничил всичко до една малка ферма в село Сусам“, казва Димитров.

Сусам е село на 20 км от Хасково. Намира се в малката курортна община Минерални бани, която е известна с минералните си извори. В Сусам има големи лозови масиви и много кравеферми.

„Именно близостта до многото крави, ме накара да се преселя от Кърджали в Сусам“, разказва той.

В този бизнес

самото производство и суровината са сравнително евтини

Оборската тор е отпадък, който фермите дават безплатно, за да се освободят от него. Най-големият разход е транспортът от обора до фермата за биотор. Затова е добре и много изгодно, ако лехите с червеи са в близост до кравеферми.

Лехите в биофермата в Сусам се намират върху асфалтова настилка в двора на бившето ТКЗС. И краварниците са съвсем наблизо.

По принцип има два метода за отглеждане. Върху почвата или върху асфалта. Димитров избира втория, защото го счита за по-добър.

Червеите се размножават много бързо, когато имат достатъчно храна. За храна те използват оборската тор. Това, което те отделят, е биомаса без мирис и със страхотни показатели. Био торовете са реална алтернатива на амониевата селитра и основа на биоземеделието, което набира все повече скорост в България.

Червеите се полагат върху основата и се заравят с няколко сантиметра оборска тор. В процеса на тяхното хранене и отделяне на хранителните им отпадъци се получават пластове. Отгоре се слагат нови пластове оборска тор, а отдолу остава готовата продукция. После червеите се преместват във временно хранилище или нова леха. И се взема готовата продукция.

„Важно е да се знае, че

трябва да се дава точно толкова храна

колкото могат да изядат. В противен случай необработена оборска тор се смесва с готовия компост и качеството намалява. Естествено, заедно с качеството пада и цената“, пояснява собственикът на фермата.

Най-големият му проблем се оказва липсата на работна ръка. „В България няма кой да работи. В селата, където няма поминък, хората търсят временна, а не постоянна работа. Тъкмо се обучат и ти казват, че заминават да работят в Германия или Скандинавия. И тогава, когато най-много ми трябват работници, хора липсват“, обяснява Димитър Димитров.

Това го принудило да свие бизнеса до минимум. Самият той е биофермер. Има овощна градина със сливи, лешници и череши. Отглежда ги напълно екологично, с биоторове, които си произвежда с червеите.

Освен „инструмент“ за добив на биотор, самите калифорнийски червеи, също са стока. Те се продават, за да могат други ферми да започнат.

Ако имаш пазар това е страхотен бизнес.

Червеите се удвояват при правилно хранене и грижи на всеки 3 месеца

Което означава, че за една година те стават 8 пъти повече, а за две години 64 пъти.

„През зимата изпадат в летаргия и лехите се зазимяват. Но жегата ги стресира повече, отколкото студа“, обяснява Димитров.

Много важно е да се осигурява влага, а оборската тор не трябва да изсъхва. Червеите нямат зъби, а всмукват храната си. Ако няма влага, те ще умрат от глад, въпреки че сте ги затрупали с храна. Защото няма да могат да я консумират.

Бизнесът не изисква много средства, за да се започне. Важни са трудът и постоянството. И личното ноу-хау, което всеки производител разработва с много труд и не споделя с никого, защото в това е тайната на успешния бизнес с червеи.

Цената е замръзнала 20 г.


Един кубически метър биотор струва около 300 лева по цени на дребно. Когато се поръчват големи количества цената пропорционално намалява, както и във всеки друг бизнес. Многото ферми произвеждат повече отколкото могат да вземат биофермите. Затова и цената стои една и съща от почти 20 години.

Във Франция разграждат промишлените утайки


Калифорнийските червеи се използват и за рекултивация на почви. Във Франция например е широко разпространена практиката утайките от пречиствателните станции да се дават за храна на червеите. Полученият краен подукт не е точно биотор, но е пречистена пръст, която може да стане почва.

Червеите обаче са безпомощни ако „храната“ им е замърсена с тежки метали. Те остават и в получената биотор, което я прави неизползваема или с много ниска цена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.