Бившият шеф на АПИ отрече да са харчили милиарди без обществени поръчки

Бившият шеф на АПИ отрече да са харчили милиарди без обществени поръчки

Твърденията на служебния министър на финансите Асен Василев на днешния обществен съвет и в медии, че Агенция "Пътна инфраструктура" е възложила договори за текущи ремонти за 2,8 млрд. лв. при предвидени за целта 370 млн.лв. от януари до април на 2021 г. категорично не отговарят на истината. Това гласи публикация в социланите мрежи на бившият председател на УС на пътната агенция Георги Терзийски.

"През посочения период няма сключвани договори за текущи ремонти. Противно на твърденията на г-н Василев, че възлагането е правено непрозрачно, всички договори за текущ ремонт и поддържане са сключени през предходните години след проведени открити търгове по Закона за обществените поръчки. Те са със срок от 5 години и някои от тях вече изтичат, затова има предприети действия по подготовката и обявяването на нови открити процедури. Целта е да се избегне опасността републиканската пътна мрежа да остане без адекватно поддържане.

По думите му към края на май 2021 г. от АПИ са възложени ремонтни дейности за около 1.5 млрд. лв., а поставените задачи до края на годината са в размер на около 417 млн. лв. Голяма част от тези средства вече са разплатени, така че ангажиментът на АПИ за текущ ремонт и поддържане е значително по-малък от 417 млн. лв. Това е далеч по-малко от обявените 2.8 милиарда лева. Съгласно разполагаемият бюджет на АПИ за строителство и ремонт на пътища към края на април 2021, който е около половин милиард лева и предприетите процедури по преструктурирането му, поетите задължения по годишни задачи до края на 2021г. са напълно обезпечени.

От 2016 г. насам осигуряваните от правителството целеви средства към бюджета на АПИ за периода от пет години са в размер на близо 4,5 млрд. лева. Това даде възможност за планиране и разпределяне на дейностите не до края на текущата година, а с по-голям хоризонт. Това осигури и насочването на средства от бюджета на АПИ за дейности, които пряко влияят на пътната безопасност - приоритетно увеличение на поставяне и подмяна на мантинели, обновяване на знаковото стопанство чрез подобряване пътните знаци, а също така и хоризонталната маркировка.

Всички граждани виждат, че със средства, предоставени целево за пътища, се финансират дейности за подобряването им. За съжаление, над 490 млн.лева, които бяха заделени за изграждане на автомагистрала „Хемус“, бяха взети от сметката на МРРБ и ще отидат за други дейности. Макар че най-добрата антикризисна мярка по време на пандемията беше да се продължи с бързи темпове инфраструктурното строителство. Това са фактите. Другото е политическо говорене, което оставям на политиците", пише той. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.