Бивши студенти и преподаватели се събраха за 50 г. на полувисш институт в Благоевград
5

Бивши студенти и преподаватели се събраха за 50 г. на полувисш институт в Благоевград

В Благоевград се състоя среща на завършили Полувисшия институт за културно-просветни кадри – Благоевград, на която беше отбелязана 50 годишнината от създаването на института . Събраха се 120 бивши студенти и преподаватели от Западна България. Гости на срещата бяха едни от първите преподаватели - хореографа Ани Бараковска, бившият директор на гимназията и директор на библиотеката на ЮЗУ „Неофит Рилски“ Страхил Смилков, бившият зам.ректор на ЮЗУ проф. Атанас Попов, бившият директор на Девето основно училище Йордан Йорданов .

Институтите  за културно-просветни кадри в Благоевград, Хасково и Варна са създадени през 1969 година със Заповед №3354 от 1 юли 1969 г. на Комитета за изкуство и култура и Министерството на народната просвета. Годишно се приемат по 105 човека издържали писмен изпит по български език и литература и устен- свободен разговор с комисията  по въпросите на културно-просветната работа и по една от избраните специалности : музика, театър и хореография.

Идеята за създаването на трите института възниква на Първия конгрес на българската култура през 1967 година. Един от големите привърженици за създаването на институтите е Людмила Живкова, която по това време е първи заместник председател на Комитета за култура. В по-късните години Людмила Живкова е имала идея да се създаде Висш институт за култура в Благоевград.

 Наличието на добре развита читалищна система с множество самодейни състави, оформянето на системата младежки и профсъюзни домове и други културни центрове е съществена предпоставка за нуждата от създаване на институт за подготовка на ръководни и изпълнителски кадри. Секретари на читалищата, директори на културни домове, културно-масовици. Наред с основната специалност се набляга и на втората специалност – ръководители на самодейни музикални, театрални и танцови формации.

Разкриването на института  е събитие за Благоевград. За първи път в Пиринския край се създава нещо, което е над средното ниво и това е от изключително значение за града. Институтът подготвя обществеността за създаденият  по–късно  филиал на СУ „ Климент Охридски “ - Висш педагогически институт, разраснал се в ЮЗУ „ Неофит Рилски “ .

В Благоевград се приемат кандидати от окръзите Видин, Михайловград, Враца, Ловеч, София и София окръг, Перник, Кюстендил и Благоевград. Първата учебна година е 1969/1970 година с директор Златко Василев, по късно доцент в ЮЗУ – Благоевград и шест преподаватели.

В първи курс се изучават – Основи на библиотечното дело, Социална психология, Педагогика, История на БКП, Диалектически материализъм, Културно-просветна работа-теория и практика, Технически средства Кино и телевизия, Руски език, Литература, Физическа подготовка, Политикономия, Театър,кино,телевизия и Социология. Във втори курс – организация и ръководство на КПИ, Културно-просветна работа, Естетика, Теория на културата, Кино и телевизия, Драматургия на масовите форми, Физическа подготовка, Научен комунизъм, Българска литература, Исторически материализъм, Педагогика, Литература, Руски език и Технически средства. Наред с това и специализираните дисциплини на специалностите по изкуствата-музика, театър и хореография.

Първите преподаватели са директорът Златко Василев, Страхил Смилков и Георги Димитров и Йордан Смилянов. След тях идват  преподавателите Любен Лазаров, Златко Коцев, Иван Кантуров, Роса Червилова, Мария Вачева, Йордан Йорданов, Любен Пасков, Стоян Станоев. Станимир Камбитов , Рафаел Цеков , Ани Бараковска и др. По късно Аспарух Мурджев, Елена Грозданова, Тодорка Тончева , Соня Лазарова .

Дълъг е и списъка на хоноруваните преподаватели – Кирил Александров, Стоил Копралев, Петър Борунсузов, Гаврил Цонков, Георги Ножаров, Аргир Манасиев, Стоян Стоянов, Христо Велев, Костадин Руйчев, Братой Братоев, Валя Широканска, Александър Кокарешков  и много други.

Към института съществува и богата библиотека. От 1980 година института носи името „ Братя Миладинови “. За периода на своето съществуване института е подготвил малко над хиляда  двеста специалисти. Музикантите изучават Елементарни теории на музиката, Солфеж, Музикални форми, Българска народна музика, Хармония, Хорознание , хорово пеене и дирижиране, Инструментално знание, Музикален инструмент, Музикално усъвършенстване на учебен хор. В театралния профил  се подготвят в дисциплините: Актьорско майсторство, Режисура, Естрада, Художествено слово, Грим, Музикално оформление на спектакли, Куклен театър, Сценография, Основни познания на музиката, Академично обучение – театрален колектив. Хореографите изучават История на танцовото изкуство, Учебно-танцови работи, Терминология на българската хореография, Българските танци-стил и характер, Забавни танци, Методи и практика в танцовите колективи и др. В института обширно се изучава и библиотечно дело.

Всяка година съставите на института изнасят годишен концерт.Организират се и агитхудожествени бригади от института които обикалят благоевградски окръг.Много от студентите участват в художествените колективи на Благоевград, самите те поемат ръководството на отделни състави. Студентите от театралния профил бяха канени и участваха в постановките на драматичния театър. Драмата „Родопска балада“ от известния писател Георги Жерев,  поставена от режисьора Никола Петков е недостигнат и днес по брой представления в препълнени зали - 117. Студенти от института бяха в основата на театъра  към ДНА - Благоевград. Рожба на института е станалата по-късно известна актриса Пламена Гетова. Първата й главна роля като студентка е в постановката „ Площада на котвите “ от Исидор Щок. 

Много от студентите стават секретари на читалищата, какъвто е примера с нашия колега Димитър Тошев  секретар  на читалището във Враца,  директори на културни домове- Ботьо Гарвански от Враца е директор на младежкия дом последователно в Благоевград и Враца, ръководители на самодейни състави, Антон Томанов от третия випуск дълги години беше в оркестъра на ансамбъл Пирин,  колежката ни  Рая Найденова дълги години беше директор на университетската библиотека, колега завършил ИКПК, Йордан Симонски -завършил по- късно и  история в СУ „ Климент Охридски“ , дълги години беше директор на Културен отдих и художествена украса в Благоевград. Наш колега е и едно от утвърдените имена в хореографията Георги Хинов, който беше доцент в Варненския свободен университет .Известния оперен певец Петър Крумов , пианистката Цветанка Ангелова, талантливия резбар Пламен Динков, Даниела Петкова, пресаташе на здравната каса в Благоевград, народните представители Веселин Иванов от Бяла слатина и Васил Мандев от Ловеч  също са завършили и  нашия институт.Възпитаници на института са и дългогодишния директор на „ Пирин турист 2000 “ Иван Евтимов, секретарят на читалището в Етрополе Христо Димитров, Асен Диков, директор на дупнишкия театър и много други.

С решение от 15 януари 1983 година трите института са закрити. Последен, благоевградският затваря врати през 1985 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.