Бившето лице на ВСС: Лозан Панов допусна да се изхрачат върху храма на Темида

Бившето лице на ВСС: Лозан Панов допусна да се изхрачат върху храма на Темида

Доживяхме и това, нашият избранник, който вече не е наш - председателят на ВКС Лозан Панов, да допусне заснемането на видеоклип, в който на практика се рекламира марихуана, заяви пред Канал 3 бившият представляващ ВСС Димитър Узунов.

"Търпението ни беше изчерпано с този прословут видеоклип, чрез който се отправиха послания, които са несъвместими с правораздавателната дейност, със закона, който изрично забранява употребата на наркотици. Този видеоклип се появи на бял свят благодарение на нехайството на председателя на ВКС Лозан Панов. Той на практика позволи върху храма на Темида да бъде изхрачено. Този символ беше поруган. Това преля чашата и нашето търпение приключи", каза Узунов.

Той нарече скандалния видеоклип в Съдебната палата  “черешката върху тортата“ в работата на Панов, след което 11 от бившите членове на ВСС призоваха за оставката му.

"Единственото, което можехме да направим, е този морален акт от нас. Да му кажем – момче наше, ние те избрахме,

мина всякакви граници, това повече не може да се търпи

подай си оставката. Той няма да си подаде оставката, за него тази позиция е изключително важна. Вместо да отговори на въпроси, които повдигаме, той каза, че ще пише отчет. Какво ще пише в този отчет като не ходи на работа, аз не знам, но нека да видим какво ще напише", каза още Узунов.

Той допълни, че с призива си 11-те бивши кадровици на Темида не искат нищо от сегашния състав на ВСС, просто са ги помолили да прочетат призива. "Искахме това да се чуе от всички в съдебната система и конкретно от нашия избранник Лозан Панов. Само така щяхме да сме сигурни, че той е чул призива за оставка.

Като говоря за този видеоклип, се сещам за чалга клуб „Мале,мале” в Софийския районен съд  преди 10-ина години. Тогавашният председател си позволи неблагоразумието един от кабинетите в съд да го превърне в стая за почивка, за пиене на кафе. Имаше неблагоразумието да  позволи едни дамски гащи, тип прашки,  да ги закачат на външната страна на вратата откъм коридора, по който минава гражданството, и с една голяма табела беше го озаглавил

„Чалга-клуб Мале, мале”

Това беше преценено от ВСС като грубо нарушаване на Етичния кодекс и този колега беше отстранен от изпълняване на възложените му функции. Искам да кажа – за прашките може – Етичния кодекс важи, за рекламирането на употребата на марихуана  - не може. Оказа се, че г-н Панов, нашият избранник, нашето момче е извън обхвата на Етичния кодекс", коментира Узунов.

Според думите му на 6-тата година от мандата си Панов не е решил нито едни проблем на съдебната система.

"Всеки един колега изпитва неудобство от този председател и не го коментира, не се занимава с него, работят като пчелички и са вдигнали ръце. Това е положението. Той каза, че не го интересува кой какви чувства, мисли изпитва към него. Хубаво, но все пак ние го избрахме. Ние смятахме, че сме намерили един млад, амбициозен, умен мъж, независим, който да ръководи ВКС, да бъде лидерът на съдебната система. А то какво се оказа? Вдигна стачка пред Съдебната палата. На 6-тата година допусна да имаме реклама на употребата на марихуана. А до края на мандата незнам какво ще ни се случи. Нека да видим.

В нашия призив чистосърдечно си признаваме, че допуснахме тежка кадрова грешка. Ние повече не искаме да бъдем съпричастни с действията на нашия избранник, ние му казахме – Дотук бяхме.

Той ни наричаше блато, макар, че блатото го избра.

Сегашният състав на ВСС ги нарича циници. Всеки преценява дали ще служи на закона или други сили, стоящи зад него", каза още Узунов.

Той коментира и висящото дело във ВКС за условното предсрочно освобождаване на австралиеца Пол Фрийман, който излезе 6,5 г. по-рано от затвора, където излежаваше присъда за убийството на младеж. "Доколкото ни е известно Пол Фрийман е регистрирал НПО, зад него стои здрав финансов гръб, в една от преките на бул. „Витоша” в София е отворил офис и той ще помага на гражданското общество в България да се развива, ще защитава нечии интереси. Разбрахме, че на нечии разноски и на неясно чия покана отиде в Брюксел, там се опита да се срещне с този, онзи. Взе да говори за моя голяма изненада с любов за българския народ. Някой му даде акъл, посъветва го как да промени поведението си. То бе едно при излизане от затвора, помним как псуваше.

Чакаме решението на ВКС, да видим как ще бъде решен въпросът. Аз питам председателя на ВКС, ако един съдия извън ВКС си позволи 5-6 месеца да не реши делото, което му е възложено, какво го очаква?", попита Узунов.

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.