Един от двата нови радара, които ще бъдат монтирани в страната за следене на градоопасните облаци ще се намира на връх Петрус, имащ надморска височина 1454 м, на югозападните склонове на Витоша, над с. Ярлово, където по времето на соца е имало секретна ракетно поделение, съобщиха за „Монитор” от ИА „Борба с градушките“.

Вторият доплеров радар ще бъде инсталиран на платото край Шумен в неизползван вече терен от бившето военно-артилерийско училище. От изпълнителната агенция уточняват, че с пускане в експлоатация на двете нови две радарни станции в с. Ярлово и Шумен, ведомството има готовност за предоставяне на непрекъснат поток от радарна информация на фирмата, която ще бъде избрана за

 изпълняване на защита от градушки със самолети.

 Според инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на ведомството, около година след приемане на Закона за борба с градушките ще може да се започне да се прилага покритие със самолетен способ в зоните, които сега не са покрити с ракети, защото става дума за много пари по ЗОП. По думите му преди години гръцка фирма е поискала 6 млн.евро на година, но може сумата да бъде и около 4 милиона.

Радарната станция край столицата, най-вероятно ще бъде на мястото на бивша секретна военна база на противовъздушната отбрана. Навремето във въпросното поделение след 1980-та е бил дислоциран

Осми зенитно-ракетен дивизион, за ПВО на София

по т. нар. Струмско направление. Базата е била оборудвана с ракетни системи С-75 „Волхов” (по класификацията на НАТО - SA-2 Guideline). След 1969 г. у нас са били доставени десетина такива системи от модификациите 75М и 75М3. За последния модел използван у нас е имало техническа възможност за монтиране и на ядрен заряд от 15 килотона за поразяване на групови въздушни цели. Общо до 1985 г. за С-75 „Волхов” сме купили от бившия Съветски съюз 270 ракети В-755 и В-759. Скоростта им на полет е превишавала около 3 пъти тази на звука и са можели да поразяват летящи обекти на височина от 100 м до 30 км. В зависимост от релефа и височината на полета на целта обсегът им на действие е бил от 22 до 60 км. Първият самолет в света улучен от зенитна ракета е свален през 1959 г. близо до столицата на Китай Пекин именно със С-75. Системата обаче става световно известна на 1 май 1960 г.,

 поразявайки американския разузнавателен самолет Ю-2

 над руския град Свердловск (днес Екатеринбург) и пленяването на пилота му Гари Пауърс.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Изплатиха близо 26 млн. лева за агроекология за Кампания 2019 г.

Започнаха плащанията по мярка 10 „Агроекология и климат“ от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Държавен фонд „Земеделие“ преведе 25 940 506 млн. лева по мярката, като подпомагане получиха2 110 земеделски стопани.

Удвояват броя на животните с по-висока субсидия

Увеличава се броят на селскостопанските животни, за които земеделските стопани ще получават по-висока субсидия. Това обяви Снежана Благоева от дирекция „Директни плащания“ по време на срещата между зам.-министъра на земеделието Лозана Василева и експерти от ведомството със земеделски производители от София и района.