Ефективна 4-годишна присъда постанови състав на старозагорския окръжен съд  по дело с обвиняем бивша кредитна инспекторка , която за кратък период успяла да „чопне“  118 бона от 55 социално слаби мъже и жени .

 Ефективна 4-годишна присъда постанови състав на старозагорския окръжен съд  по дело с обвиняем бивша кредитна инспекторка , която за кратък период успяла да „чопне“  118 бона от 55 социално слаби мъже и жени .

Изправената пред Темида Петя Лозева призна изцяло вината си, като по този начин си осигури сравнително ниско наказание. Навършилата 34 години наскоро Петя Динкова Лозева месеци наред, в качеството си на служител по граждански договор с фирмата за бързи кредити „Финансцентър“ ЕООД Варна за 10 месеца /от август 2015 до март 2016 г./  съставила стотици фалшиви документи, с помощта на които  получила по  13 свои сметки в клоновете на 11 търговски банки 118 700 лв.

 Парите били по договори за бързи кредити на името на лица, които никога не били влизали в договорни отношения с кредитната институция. С документите им Лозева се сдобивала по различни начини, включително и по времето, когато е имала фризьорски салон .

На 4 август 2015 г. обвиняемата  е започнала работа на длъжността мобилен кредитен консултант в Града на липите и още на другия ден е сключила първия договор за отпускане на потребителски кредит без знанието на лицето,чиито данни са били използвани.

Впоследствие са били сключени още 54 аналогични договора , като последният е от 16 март 2016 г., като за тях създала и използвала неистински договори за потребителски кредит, ведно с приложенията му:  искания за потребителски кредит; погасителни планове и удостоверения за  банкова сметка на клиентите,в  които подписите  на кредитополучателите не са били техни. При комплектоване на преписките за отпускане на кредити били използвани фотокопия от лични карти на кредитополучателите, основно социално слаби мъже и жени , които са набавяни чрез  обяви за работа в нейна фирма или при провеждане на интервюта с кандидати, желаещи да получат кредит.

С част от получените пари Лозева погасявала по-ранни кредити, а други използвала за личните си нужди. В хода на досъдебното производство било установено, че от получените 118 700 лв  старозагорката е върнала обратно едва 38 368 лв.

Лозева беше задържана на 13 април 2016 година и прекара в ареста близо 8 месеца, след което излезе на свобода срещу парична гаранция. Зад гърба си тя има половин дузина  условни присъди за документни престъпления, включително и за присвояване на 96 000 лв от касата на „Петрол“ АД където работела като касиер на бензиностанция през 2010-2011 година.

На над 14 000 лв възлизат разходите по досъдебното производство, сумата трябва да бъде платена по бюджетната сметка на следствието.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Болните от морбили постоянно се увеличават

Броят на болните от морбили нараства и ще продължава да расте. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНТ. В момента те са 460, сред които 20 служители на болници.

5200 деца избягали от училище след първия звънец

5210 деца са отпаднали от образователната система след първия звънец на настоящата учебна година до 1 април. Това става ясно от писмен отговор на просветния министър Красимир Вълчев на депутатско питане.