Бивш военен завод миниран с червен живак

Бивш военен завод миниран с червен живак

Опасните химикали са престояли в склада повече от 30 години

Буркани с червен живак, цианиди и други реактиви, подредени в 90 сандъка са открити в склад на бившия военен машиностроителен завод „Гаврил Генов” във Враца.

Цяло чудо е, че до тях не са се добрали досега хора с престъпни намерения, защото от химикалите може да се правят бомби, коментират специалисти. Сандъците дори не са дори отпечатвани. Те са намерени в мазе на отдавна порутена сграда и са докарани през 80-години от бивш съветски военен завод.

Сигнал за опасната находка е подаден във вторник вечерта. Мястото веднага е отцепено и са вдигнати на крак структурите на ДАНС и МВР. Пристигнала е специализирана подвижна лаборатория, пригодена за работа със силно токсични вещества. На терен са и екипи на „Гражданска защита“.

От екоинспекцията в града успокоиха, че няма опасности за населението. Предстоят проверки с гайгеров брояч, за да се отчете какво е нивото на радиацията. Очакват се и експерти, които да преценят как да бъдат изнесени от мазето опасните вещества. Предстои да се вземе решение къде да бъдат закарани реактивите. Траспортирането им пък ще бъде поверено на специализирана фирма, каза експертът в РИОСВ Георги Иванов. Той също смята, че е голям късмет, опасните химикали да не попаднат досега в престъпни ръце.

Според изпълнителния директор на дружеството, което от 2002 г. стопанисва складовете на предишния военен завод Тодор Недков, никой не е знаел за химикалите:„Говорихме с наши бивши служители, които около 80-та година са постъпили на работа, но никой не може да си спомни нещо конкретно“. Знаело се само, че в склада се съхранявали бои. „Според нас, това нещо е трябвало да се води на отчет, пълна загадка е, защо никой не го е потърсил толкова години“, каза Тодор Недков пред агенция Зов нюз. По думите му от предишния завод Гаврил Генов нищо не е останало, а мазите са празни. Стаята, в която се съхраняват опасните химикали е малка, с неудобен подстъп и е наводнена, в нея има поне една педя кал и тиня.

След получения сигнал екип на ДАНС и полиция са обходили мястото, заедно с изпълнителния директор на дружеството. Той е категоричен, че няма нищо опасно и нищо драматично. „Става въпрос за няколко дървени сандъка, в които има буркани. Ловиш ги с ръце. Ние влязохме без защитни облекла“, успокоява Тодор Недков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.