Бивш шеф на пожарната оглавява управлението на язоворите

Бивш шеф на пожарната оглавява управлението на язоворите

30 души от метрологичния надзор подсилват екипа на Кирил Войнов

Бившият шеф на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност" Кирил Войнов ще бъде предложен за председател на новото дружество за за управление на язовирите. Той ще бъде предложен за поста от икономическият министър Емил Караниколов за одобрение от Министерски съвет.

Новината потвърди самият Караниколов пред „Монитор“. До този момент Войнов временно оглавяваше Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) на мястото на Петър Горновски. Именно от надзора ще бъдат преназначени 30 души в новото дружество "Управление и стопанисване на язовири". В предприятието

трябва да влязат всички държавни и общински язовири

за които местната власт не може да се грижи. За аварийния ремонт на около 414 потенциално опасни язовира правителството спешно отпусна 500 млн. лв.

Заложено е назначаването на нови служители в централно управление в София и в 8-те регионални офиса в София, Благоевград, Пловдив, Хасково, Бургас, Варна, Велико Търново и Враца. Предварителните разчети показват, че за издръжката им - работна заплата и осигуровки, ще отидат над 8.8 млн. лв. за 2019 и 2020 г. Други над 8.3 млн. лв. са заложени за купуването на материали, облекло, офис оборудване, компютри, софтуер, високопроходими автомобили, наем и ремонт на помещения, за командировки в страната за обход на язовири.

За купуване на контролно измерителни системи, мерителни устройства за нивото на водата и за рейки за язовирите, за паспортизация на язовирите и тяхната охрана, както и за текущи ремонти, в това число и за обследване и почистване на язовирните дъна, са заложени общо над 78.8 млн. лв. за тази и следващата година. Предвижда се два пъти годишно да се правят технически прегледи на язовирите

В интервю за „Монитор“ през февруари т.г. 68-годишният генералмайор от МВР обяви, че

тази пролет ще се ремонтират 18 изкуствени езера

По думите му сумата от половин милиард не е толкова голяма, защото през последните 30 години не са влагани никакви средства за поддръжка и нормалната техническа експлоатация на язовирите, особено на малките.

Извън обхвата на дейността на новото предприятие ще са язовирите, стопанисвани от НЕК, "Напоителни системи", "Земинвест", ВиК операторите с държавно или с държавно и общинско участие в капитала и тези, отдадени на концесия, за които в концесионния договор е предвидено извършването на основен ремонт и реконструкция от концесионера.

Кой е Кирил Войнов?

Войнов е роден на 10 декември 1950 г. в софийското село Дръмша. През 1970 г. завършва Школата за запасни офицери, а година по-късно вече е помощник-командир на взвод към Министерството на народната отбрана. През 1975 г. започва работа като командир на взвод към Столичната служба за противопожарна охрана, която по това време е част от МВР. От 1977 до 1981 г. специализира в Москва и завършва като инженер по пожарна техника и безопасност. В периода 1981 – 1985 г. е заместник началник-щаб на противопожарен батальон към служба "Противопожарна охрана", а от 1985 до 1992 г. е заместник началник-щаб на службата. От 1992 до 1993 г. е заместник-декан на факултет "Противопожарна охрана" към ВИПОНД-МВР. В периода 1994 – 2006 г. е директор на Национална служба "Пожарна и аварийна безопасност".

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.