Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията

Бивш шеф на IT отдела в СГС: Всеки програмист има достъп до файловете на съдията

Манипулирането при случайното разпределение на делата е само един от проблемите на единната система, която използват съдилищата - това твърди бивш шеф на IT отдела на Софийския градски съд.

Пред БНТ Ташко Ташев разказва, че може да се следи работата на всеки един съдия.Ташев е бил шеф на IT отдела в Софийски градски съд повече от 13 години. Отстранен бе през 2015 г. и сега е потърсил връзка с телевизията, за да разкаже какви подводни камъни крие централизираната информационна система, част от която е и "случайното разпределение на делата".

Според Ташев при инсталирането на новата система всички сървъри и компютри на съда са преформатирани. "И преинсталира нови софтуери на тях. Няма ли в тях специализиран софтуер, чрез който да се наблюдават от Хонолулу, дистанционно компютрите на СГС и в частност на съдиите - какви решения пишат те по делата, които са им разпределени", разказва Ташев. Според него именно дистанционното наблюдение на работата на съдиите е по-големият проблем на системата.

"Наблюдаваме този съдия как пише решението, в чия полза. - Кой може да го наблюдава? - Ами, IT специалистът, на който му е казано да наблюдава дадено дело, защото има софтуери, който дори може да включи изключения компютър на съдията, да прегледат файловете, които той пише и да му го изключат", казва още Ташев. Според него, така по определени дела, ако съдията пише решение, което не в желаната посока, се действа.

"Тогава може да има частен разговор между съответния ръководител и съдията и той да промени начина си на мислене", допълва Ташев.
В края на 2015 г. той  е изпратил сигнал за проблемите в системата до Министерския съвет. "Този Министерски съвет изпрати сигнала до Инспектората на ВСС и до този момент - 5 години - пълна тишина", твърди Ташев. Той е категоричен, че сега ще изпрати сигнал и всички документи до прокуратурата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.