В нормативните документи на МЗХ има абсурдни положения, стига се дотам че да се иска мляко от агнета, за да бъдат дадени компенсации по системата De minimis.

Предвидените по 5 лв за животно са обидно малко, заяви в Стара Загора бившият министър на земеделието от служебния кабинет на Марин Райков, проф. д-р Иван Станков, който е изпълнителен директор на националната овцевъдна и козевъдна асоциация по време на среща за констатираната чума по дребните преживни животни на територията на Ямболска и Бургаска области.

„Чумата е потвърдена от националната референтна лаборатория и от лаборатория във Франция, добрата новина е че засега няма нови случаи, но ни предстоят две много тежки седмици, през които с цената на най-строги ограничения не трябва да допуснем появата на нови огнища.“, обяви д-р Янко Иванов, съветник на министър Румен Порожанов и призова отглеждащите овце и кози в Старозагорско да спазват наложените ограничения и да не допускат продажба на животни.

Според проф. Иван Станков вирусът е пренесен от диви животни, които преминават границата с Република Турция, той не изключва и човешка намеса при разпространение на заразата.

До момента са избити близо 1 400 от три стада и лични стопанства в общините Болярово и Царево, наложена е възбрана за продажба на мляко и животни в 10-километрова карантинна зона в която има около 14 000 овце и кози. От МЗХ предвиждат стопаните да получат по 5 лв компенсация за едно животно заради неизкупеното им мляко. От националната асоциация са категорични , че тази сума е крайно недостатъчна при средно литър от животно дневно и изкупна цена от поне 1 лв.

„В момента фермери от Ямболско издояват и изливат в земята средно по 1 т мляко дневно, след месеци ще получат жълти стотинки, с които дори няма да могат да си платят фуража!“, настоя проф. Станков.Той изрази възмущението си, че собствениците на избитите животни са били принудени сами да ги държат докато им се слагат смъртоносните инжекции.Според него компенсацията за овцевъдите не трябва да бъде под 20 лв за животно за времето на млеконадой.

Около 30 собственици на овчи и кози стада от Старозагорско взеха участие в разяснителната среща за епизоотичната обстановка, от МЗХ коментираха че въпреки ограничените финансови средства, малко над 5,8 млн лв ще търсят възможност за по-високи компенсации.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Хоумофисът - моята нова работна крепост

Да хванем лаптопа и да отмятаме служебни задачи у дома - тази практика е сравнително широкоразпространена у нас. Ако традиционно ни се налага обаче да разпратим едва няколко мейла или да напишем текст от вкъщи, то извънредното положение измести целия ни работен процес в тази наша крепост, която наричаме дом.

Медицинският съвет към кабинета се разтуря

 Медицинският съвет към Министерския съвет има намерение да се саморазпусне. Смятаме, че сме с свършили като създадохме доклад – наръчник за медиците, как да действат при лечението на COVID-19. Това каза през „Монитор” един от членовете му д-р Александър Симидчиев, който е пулмолог в МВР болница.