Бивш кмет осъди прокуратурата заради 10-годишна съдебна сага

Бивш кмет осъди прокуратурата заради 10-годишна съдебна сага

Бившият кмет на община Белово Веселин Найденов осъди прокуратурата заради причинени му неимуществени вреди от продължила повече от 10 години съдебна сага и повдигнато обвинение.

Решението е на пазарджишкия Окръжен съд и подлежи на обжалване на по-горна инстанция преди да влезе в сила.

Присъденото обезщетение е 100 000 лв. В периода от 20.06.2003 г. до 15.01.2014 г. срещу Найденов са поддържани обвинения в извършване на тежки умиш­лени престъпления по служба в качеството му на кмет на Белово. За този период  в Пазарджишкия Окръжен съд са образувани общо 6 наказателни дела от общ характер, като 3 пъти делото е било прекратявано и връщано на Окръжна прокуратура – Пазарджик за отстраняване на нарушения на процесуалните правила, ограничаващи правата на подсъдимия, 3 пъти делото е било връщано от Апелативен съд – Пловдив за ново разглеждане от друг състав на съда. След постъпили отводи на всички съдии, делото е изпратено за разглеждане от ОС – Пловдив, отново присъдата е отменена и върната на Окръжна прокуратура – Пазарджик за доразследване.   

Следственото дело е прекратено през 2013 г. с мотива, че деянията не са престъпление и не са извършени от Найденов. 

Решението подлежи на въззивно обжалване пред Пловдивския Апелативен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.