„Биволът“ Чобанов в центъра на нов скандал за точене на френската хазна

„Биволът“ Чобанов в центъра на нов скандал за точене на френската хазна

Скандалният псевдожурналист Атанас Чобанов, който у нас се подвизава като главен редактор на сайта „Бивол“, бе уличен от парижки медии, че реално точи френската хазна през Националния център за научни изследвания, където работи.

Разкритията идват само две години след като Агенция „Монитор“ писа, че същият живее на гърба на френските данъкоплатци, тъй като ползва ведомствено жилище като нуждаещ се.

Напълно в тон с това разкритие и френските медии сега разкриват, че Чобанов е усвоил тънкостите да се издържа от чуждата хазна. Той е даден в поредица от статии като емблематичен пример за източване чрез неефективни назначения на Националния център за научни изследвания (CNRS). Именно към него псевдожурналистът се води, че работи, като самият Чобанов обяви пред Канал 3 преди няколко години, че CNRS му плаща заплата „над средните нива за Франция“, посочвайки сумата от 2800 евро на месец.

Оказва се обаче, че срещу солидните месечни траншове

т.нар изследовател не е свършил почти никаква работа.

Според Андре Жалон от популярния сайт “Медиапар” Чобанов, който се води изследовател по фонология, е имал само две публикации за пет години. Жалон прави следния извод: “Тази липса на продуктивност съвпада с политическата му ангажираност в България. Първо с критичните онлайн медии BalkanLeaks и Bivol, на които е главен редактор и където редовно публикува подробни статии. После като водач на листата на българската партия “Зелените” на последните европейски избори. Този случай е карикатурен, но не е изолиран. Роля ли е на Националния център за научни изследвания да финансира

 политическата ангажираност на чуждестранни изследователи за сметка на френския данъкоплатец?”.

 

Чобанов е даден като негативен пример в още няколко публикации преди две години, чийто фокус са злоупотребите в Националния център за научни изследвания. Очевидно скандалите не стихват, защото тези дни в. “Фигаро” описа поредния скандал, свързан с едно от големите имена на френската наука. 

Този случай е от последните месеци: “Научна измама: война с “анонимни” доклади трови Националния център за научни изследвания на Франция”, писа миналата седмица в сайта си “Фигаро”. Преди две години центърът попадна в медийното полезрение като “симптом на една Франция на ръба на разрухата”,  с “Кражба на статии, подозрения за фиктивни работни места, “съветско” управление, “финансова бездна”: Националният център за научни изследвания на Франция (CNRS), голямо болно тяло?”.

Преди време изданието agoravox.fr посочва името на Чобанов като пример за неефективността на учените в Института. „Един пример сред толкова други: Атанас Чобанов, официално изследовател по фонология, който за пет години е успял да публикува само две статии, които дори не е написал сам. Относителна ефективност, която лесно се обяснява, тъй като той прекарва голямата част от времето си в родната си страна, България, за да подготви кампанията си за предстоящите европейски избори. Ако на последните им се плащаше от частни институти, нямаше от какво да се скандализираме, но трябва ли отново да напомняме, че повече от половината от средствата за Националния център за научни изследвания са държавни пари, т.е. от данъците, които ние плащаме. Да плащаме за изследвания - да, но не на псевдоизследователи, чиято цел е единствено политическа или светска кариера. В часа, в който Сметната палата атакува яростно смущаващите държавни разходи, Националният център за научни изследвания би могъл поне да се престори на добър стопанин. Освен ако тази смъртоносна политика не обслужва интересите на някои влиятелни хора”, писа тогава френското издание.

Преди две години пък стана ясно, че Чобанов е

използвал Института и за да си

осигури евтино жилище в Париж.

От години насам Чобанов живее в жилище, собственост на Office public departеmental d'habitation a loyer modere OPHML (Hauts-de-Seine Habitat) - обществено дружество с подразделения в част от общините във Франция, което според регламента си строи и предоставя жилища на „социално предизвикани” хора. Т.е. лица с по-скромни доходи, нуждаещи се от подкрепата на държавата. Това показва справка на агенция “Монитор” в кадастъра и в Бюрото по ипотеките, отговарящи за китното парижко предградие Плеси-Робинсон. Именно там, на ул. Allee des Mouilleboeufs №10, се помещава от 2008 г. семейството на Чобанов. Апартаментът от 70 квадрата се намира в нова кооперация на по-малко от десетилетие живот с дограма, излъскана фасада, ламинирани щори и обширен паркинг, като Чобанов плаща за жилището наем поне с 20% под пазарния. По собствени признания. В интервю за Канал 3 той твърди, че за подобно жилище на свободния пазар трябва да даде около 1000 евро, а Чобанов брои само 800 евро наем. Останалото се доплащало от Френския национален научен институт CNRS, в чиято лаборатория MoDyCo (водеща се към университета „Париж-Запад”) е научен работник. Отново според твърдение на Чобанов до факта, че обитава жилище с чувствително намалена цена, се стигало заради правило, според което не можел да дава повече от една трета от дохода си за място за живот.

Тогава Агенция “Монитор” се обърна и към научния институт, и към университета „Париж-Запад” със запитване наистина ли има такова условие, апартаментът от техния социален фонд ли е, при положение че официално се води на OPHML, доплащат ли и колко за него и въз основа на какви критерии Чобанов изобщо е получил подобно жилище. От втората институция деликатно препратиха горещия картоф към първата с мотива, че „биволът” е служител на CNRS. Оттам пък отговор все още няма, като обяснението най-вероятно се крие в липсата на прозрачност,в която в момента и френските медии обвиняват Института.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.