„Бивол” по сметка: ДС агенти за фалшиви новини срещу Пеевски
4

„Бивол” по сметка: ДС агенти за фалшиви новини срещу Пеевски

Ако искате някой да пробута в публичното пространство каквато и да е версия, нагласена да изглежда като псевдожурналистически материал, просто трябва да преведете едни пари по сметка. Останалото оставете на „Бивол”.

 

За да се занимаваш с журналистика, трябва да притежаваш поне малко морал. Затова „биволът” Атанас Чобанов не се и пробва. Вместо това прави нещо като сайт, скаран с журналистиката. Това по-скоро е клуб по интереси, в който ключово място заема и бившият кореспондент Асен Йорданов, уличен от кметове в рекет заедно с жена си – пиарката Алберта Алкалай.

Зет на свързания с Кремъл дългогодишен кореспондент на РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко, Атанас Чобанов се етикетира като главен редактор. Първият му опит да се представя за журналист е с притурката „Парижки вести”.

В сравнение с тогава сега е много по-ошлайфан, но все така фалшив.

Наскоро даже се появи като източник в „Нюзуик”, но не е далече времето, когато картите ще бъдат свалени на масата и ще се разбере кой кой е в „Бивол”. След което изборът на тариката Чобанов може да е само да продължи да живее на гърба на френската хазна. Това поне го умее.

Трик на Атанас Чобанов е да лепи клевети и да набеждава други за неща, които сам върши. Наглостта му стигна дотам да навърже пред „Нюзуик” хоспитализацията на Гебрев с руски интереси и името на депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. US журналистите са се подвели и са записали човек, който ги лъже, без да му мигне окото. Версията на този псевдожурналист неприкрито обслужва интересите на БГ Мадоф Цветан Василев, към когото Чобанов е решил да се прикрепи, след като поразбута хранениците му Люба Кулезич и Соня Колтуклиева. Още един изчерпал възможностите си говорител на БГ Мадоф – Мирослав Иванов, може с право да съзре конкуренция в лицето на „бивола”, който безскрупулно ще го изтика встрани, за да заеме мястото му, както неведнъж е правил, защото за Чобанов отборната игра не се определя от никакви правила.

Преди да стане „независим журналист“, Атанас Чобанов се е опитвал да се докара на българските тайни служби. Според информация на нашенци във Франция, които поддържат връзки с българското посолство в Париж, Чобанов нееднократно се е самопредлагал за сътрудник на службите, но дал на заден, когато проумял, че това няма да му донесе хонорар – ръководния мотив за всичките му действия.

Самозваният разследващ журналист има топла връзка с Русия. Неговата половинка в живота Мария Онучко в момента работи за Russia Beyond the Headlines („Русия отвъд заглавията”) –

задграничен проект, зад който се твърди,

че стои кремълската пропагандна машина,

и както вече казахме, е дъщеря на дългогодишния кореспондент на РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко. Не е тайна, че на подобни позиции изобщо не се пращат случайни хора.

Франция през 80-те години на миналия век е особено интересна за съветските шпиони. Агенти на КГБ и ГРУ на Съветската армия щъкат из Париж, събирайки разузнавателни сведения за президента Франсоа Митеран и правителство, което на моменти е и срещу него. От друга страна, научнотехническото разузнаване кръстосва авиоизложението на летището „Бурже“ в опит за открадне върхови технологии. В епохата на Студената война в Париж е централата на КОКОМ. Това е Координационният комитет за контрол над износа, създаден главно от страните на НАТО. Той следи експорта на изделия с двойна употреба за СССР и сателитите му от соцблока. Съветските шпиони са много активни в това отношение, за да заобиколят забраните и да се доберат до стоки и технологии, които могат да използват за военни цели.

На фона на всичко това Чобанов сее лъжи зад граница и у нас в угода на своите ментори олигарси и приписва руски връзки на Пеевски, защото така му изнася. Така, докато изданията около кръга „Капитал“ на олигарха Прокопиев лансират у нас версията, че пионката на Василев Емилиян Гебрев бил тровен с химически елемент, подобен на новичок, Чобанов услужливо им приглася

 като активен участник в хибридната война

Скрипал и новичок се завъртат в шеметен бяг и в главите на двама ДС агенти за фалшиви новини – Академик и Сашо. Те забъркват политическа алхимия от фалшиви новини, дезинформация и откровени неистини, с която тровят обществото.

Бившият ни посланик в Москва Илиян Василев – агент Сашо на ПГУ на ДС (външнополитическото разузнаване на тоталитарния режим), и Огнян Стефанов – агент Академик на ВГУ на ДС (контраразузнаването), днес са сред главните действащи лица на чудовищната по своя размах манипулация за прикриване на руските връзки на Българския Мадоф Цветан Василев и пришиването им на депутата Делян Пеевски.

Нещо повече, Сашо и Академик се изявяват като „експерти“ по случая „Скрипал“ и „Новичок“ , както и по казуса с отравянето на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. Дуетът с охота повтаря опорните точки, развити от главния редактор на рекетьорския сайт „Бивол“ Атанас Чобанов, който се опита да закачи Пеевски към отравянето на Гебрев. Разбира се, без никакви доказателства и връзка с реалността. Още повече че случаят с Гебрев е от 2015 г., а апетитите на оръжейния търговец да прилапа „Дунарит“ стават година по-късно – през 2016-а.

За какъв Скрипал и какъв новичок имат моралното право да говорят двамата агенти, след като от досиетата им лъсва истината, че те са извършвали шпионаж срещу Великобритания и нейни граждани, за което ще прочете по-долу.

В руската проекция на банкера беглец се появява цяло съзвездие от олигарси и  висши офицери от КГБ и наследника му - Федералната служба за сигурност (ФСБ) и Службата за външно разузнаване (СВР). Белгиецът с московски паспорт Пиер Луврие беше лицето на бандата за 1 евро. Тя се опита да сложи ръка на златни активи, купени с откраднатите от вложителите на КТБ пари, като БТК, подразделението й за ефирна цифрова тв НУРТС, военните заводи „Дунарит“ и „Авионамс“, мултиплекса „Фърст диджитал“ и пийпълметричната компания ГАРБ. Зад Луврие стоеше православният руски олигарх Константин Малофеев, собственик на пропагандния тв канал на Кремъл „Царьград“. Белгиец се прегръщаше с бившия контраразузнавач от ФСБ полковник Игор Гиркин – Стрелков, командир на руските сепаратисти в Донецк и първи военен министър на самопровъзгласилата се Донецка народна република. И двамата са в забранителния списък на САЩ и ЕС, а Гиркин дори беше осъден от американски съд на 400 млн. долара компенсация за близките на загиналите пътници от сваления малайзийски „Боинг“. После на сцената се появи поставеното лице на Малофеев Дмитрий Косарев, на когото Василев обеща 20% от активите. След провала на тези две кражби последваха опити за овладяването на ТВ 7, финансирана с над 300 млн. лева пари на вложителите в КТБ, и за превръщането й в пропаганден рупор на Кремъл подобно на канала „Царьград“. Тогава на сцената излезе генералът от КГБ и СВР Леонид Решетников, бивш дипломат в България и резидент на КГБ за Балканите, който се изявява като надзорник на руския тв канал.

Бившият ни посланик в Русия Илиян Василев – агент Сашо на ПГУ на ДС, впрочем е слухтял за британски земеделски лидер в София, разкрива досието му.  То беше разсекретено от  Комисията по досиетата и „Телеграф“ разполага с копие от документите. Личното му дело показва, че той е едно от най-двуличните ченгета на ДС, приели сътрудничеството на идеологическа основа.

 С други думи верен е на марксизма-ленинизма

Агентът се подвизава с два псевдонима – Драган и Сашо. Има данни за Василев и в РУМНО – комунистическото военно разузнаване, според справка на ДС от 1985 г. Не е ясно дали първият му псевдоним не е свързан именно с РУМНО, тази част от биографията си агентът ревностно крие.

Василев става член на казионното БЗНС – действие, което е съгласувал с ПГУ на ДС. Привлича вниманието на офицерите от ПГУ още като студент през 1978 г., за което има запазена справка на ДС. От 1981 г. вече е на работа в отдел „Международни връзки“ на Постоянното присъствие на БЗНС, направление „Най-развити капиталистически страни“. През 1986 г. с Василев е осъществен оперативен контакт от ДС. Снети са неговите оперативно значими връзки и са му възложени оперативни поръчения. ПГУ на ДС му възлага по време на 35-ия конгрес на БЗНС през май 1986 г. и организираната след това международна среща кандидат-агентът да изучава представителя на Великобритания на тези форуми. Василев е бил крайно изпълнителен и много идеологически мотивиран кандидат за агент, който впечатлява с тези си качества всички служители на ДС, имали контакт с него. Затова в края на 1987 г. е направено предложение за привличането му като секретен сътрудник на ПГУ-ДС. От рапорта за вербовка на агента става ясно, че Василев си избира псевдонима Сашо.

Сега Сашо е нещо като „анализатор“ във Фабриката за фалшиви новини. Играе ролята на цехов майстор и пуска дезинформацията по две линии – прикрива гигантската кражба в КТБ на Цветан Василев, а вторичния грабеж на активите се опитва да припише на депутата и нашия издател Делян Пеевски. Въпреки факта, че Пеевски заедно с колегите си Йордан Цонев и Хамид Хамид внесе, а парламентът гласува поправка в закона, която спира вторичния грабеж на активите на КТБ.

Механизмът, в който участва агент Сашо, е следният: фалшивите новини се публикуват в блога му – The Blog of Ilian Vassilev, или в двата му профила във Фейсбук и оттам веднага се подемат от “Клуб Z”. След това фейкът се препечатва от „Фрогнюз“ на агент Академик. Накрая, за да се затвори цикълът, се публикува и от „Медиапул“, принадлежащ на нежния глас на Костов Стояна Георгиева. Така например през 2017 г. търсачката Гугъл показва над 80 поста и цитирания на опорни точки на олигархията, произведени лично от агент Сашо. През миналата година той е още по-активен, като фалшиви новини за Пеевски има

в над 100 поста и в 7 от статиите в личния му блог

Най-наглото твърдение на Сашо, пуснато по схемата на Задкулисието „АРГО-гейт“, е, че няма дупка в КТБ.

Това е потресаващо нахалството на този днешен  „антикомунист“, „русофоб и глашатай на Българския Мадоф“. От разсекретените от Комисията по досиетата документи изскочи и шокиращото признание на Тодор Живков, изказано пред бившия лидер на СССР Юрий Андропов: „Държавна сигурност е филиал на КГБ в България“. С други думи Сашо е бил агент на филиала на КГБ у нас и е работил де факто за същия КГБ. Може би като посланик в Москва си е другарувал и с бившите кадри на КГБ, заменили сърпа и чука с двуглавия орел в герба на руското разузнаване. Историята по този въпрос обаче мълчи.

Още по-отдаден и зависим от агентурното си минало е основателят на сайта „Фрогнюз“ Огнян Стефанов – агент Академик, който е участвал в конспирациите и активните мероприятия, осъществявани от ДС, срещу  посолството на Нейно Величество кралица Елизабет II в София.

Стефанов се е подвизавал като съдържател на явочна квартира към Втори отдел на Второ главно управление на ДС. Този отдел, наричан „Английския“, е извършвал контраразузнавателна дейност срещу Великобритания. С други думи следял е под лупа дипломати, бизнесмени, културни дейци и дори обикновени туристи, дошли у нас на море или на планина. Стефанов е зачислен в Първо отделение, което слухти и следи посолството на Нейно Величество у нас. Цели 9 години в квартирата му са ставали срещи между агентите, внедрени в британската мисия, и оперативните работници от ВГУ. Вербуван е на 19.08.1980 г., става ясно от регистрационните му картони образец 4 и 6 и е активиран на 30 август същата година. Картоните разкриват, че агент Академик подобно на своя колега от хората на Българския Мадоф агент Сашо приема сътрудничеството на идеологическа основа – т.е. верен е на марксизма-ленинизма и на комунистическия строй.

Стефанов е роден в Плевен, баща му е активен борец срещу фашизма и капитализма. Завършил е журналистика в Лвовското военно-политическо училище в бившия СССР, дало плеяда от кадри за КГБ, Държавна сигурност и РУМНО. Прелюбопитен документ от архива на Главното политическо управление на БНА разкрива, че старши лейтенант Огнян Стефанов е политически офицер, член на БКП и секретар на школния комитет на ДКМС в АШВСМ "Чавдар" в София (Армейската школа за високо спортно майсторство - така наречената спортна рота на ЦСКА – бел. ред.). Предложен е за назначение във вестник „Народна младеж“ като редактор.

През май 2015 г. в интернет бързо придобива популярност документ, съдържащ страници от ръчно изписана тетрадка от входа на централата на КТБ на бул. „Цар Борис III” 159 в София. Документът описва списъка с гости на Цветан Василев от юли 2013 г. Името на вездесъщия агент от ДС също е там. Стефанов получава солидни траншове от БГ Мадоф за медийно обслужване. За периода 30 юни 2011 до 13 септември 2012 г. агент Академик чрез дружеството си „Торнадо медия“ е получил 300 000 лева от фирма, свързана с Василев.

Сега сайтът му „Фрогнюз“ играе ролята на пресцентър на банкера беглец, а Стефанов е нещо като негов пиар. Само фейковете срещу Делян Пеевски през последните две години са над 1000. Жабешкият агент е лоялен към спонсорите. Сайтът му мощно върти центрофугата на Фабриката за фалшиви новини, като освен Василев Академик лично се е ангажирал да препере и зачисти петната от аферите на оръжейния търговец Емилиян Гебрев. За целта агент Сашо често е канен като водещ автор във „Фрогнюз“. В сайта Стефанов беше ортак с бизнесмена Младен Мутафчийски (вече покойник). Подкрепата на Мутафчийски за Стефанов направо е шокираща – той му отпуска за сайта 916 000 лева през дружеството „Слънчев бряг” АД, на което е изпълнителен директор. Дружеството е със 75% държавно участие, а щедрите дарове идват на траншове през периода януари 2007 до март 2010 г. През юли 2017 г. Агенция Монитор разкри, че Стефанов е с обвинение за данъчни престъпления – укриване на налози. Прокуратурата го разследва и заради друга голяма афера – фалита на вестник „Торнадо“. Изданието потъва в дългове, а агентът на ДС завлече десетки журналисти с неплатени заплати. Уви, такъв е моралът на бившите ченгета.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.