Битовите отпадъци трябва да се рециклират на 65 на сто през 2035 г.

Битовите отпадъци трябва да се рециклират на 65 на сто през 2035 г.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за управление на отпадъците, който има за цел да въведе изискванията на приетия на ниво Европейски съюз законодателен пакет „Отпадъци“ и по-специално – Директива (ЕС) 2018/851за изменение на Директива2008/98/ЕО относно отпадъците и частично да транспонира Директива (ЕС)2018/850за изменение на Директива1999/31/ЕО относно депонирането на отпадъци.

С новите разпоредби се въвеждат целите за подготовка за повторна употреба и рециклиране на битовите отпадъци на 65 на сто през 2035 г., и за намаляване до 10 на сто на депонираните битови отпадъци до2035г. Определят се правила за изчисляването на целите въз основа на теглото на битовите отпадъци, които постъпват за рециклиране.

Предвижда се възможност България да отложи постигането на целите с 5 години, в случай че 24 месеца преди по-горе цитираните срокове нотифицира ЕК за намерението си и представи план за изпълнение. Министърът на околната среда и водите може да отложи до 2040 г. постигането на целта за количеството на депонираните битови отпадъци, като максимално допустимото количество на депонираните битови отпадъци до 2035 г. се увеличава до 25 на сто от общото количество образувани битови отпадъци (по тегло).

Въвеждат се определения за „неопасни отпадъци“, „битови отпадъци“, „биологични отпадъци“, „отпадъци от строителство и разрушаване“, „хранителни отпадъци“, „оползотворяване на материали“, „насипване“ и „схема за разширена отговорност на производителя“.

Регламентира се предприемането на набор от мерки, с които производителите се задължават да поемат финансова и организационна отговорност за управлението на отпадъци като етап от жизнения цикъл на продукта, включително за дейностите по събиране, сортиране и третиране.

Въвеждат се изисквания за ясно определяне на ролите на отделните заинтересовани страни, във връзка със схемите за разширена отговорност на производителя, ефективността на разходите, определянето на вноските, които производителите заплащат, както и системи за отчитане и ефективен контрол на дейността на схемите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.