Неоснователни са страховете на гражданите, че ще се отнемат деца по фалшиви сигнали. Това комнтира социалният министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол относно стратегията за детето, като за пореден път той увери, че проектът за нея е оттеглен за преразглеждане. Към момента няма актуален проект, който да е обект на обществено обсъждане, каза Петков. 

Повод за коментара му бе въпрос на Светлана Ангелов аот ГЕРБ след множеството протести в страната по темата и опасенията, че се засилват правата на социалните работници за сметка на семейството. 

Петков на свой ред припомни, че проктът на стратегия ев бил пуснат за обсъждане в началото на година. Заради заблележки и липса на консенсус по него обаче, той не е бил пратен въобще за междуведомствено съгласуване. работната група, която е раоботила по него е спряна, а проектът е оттеглен за преранботка окончателно преди около две седмици. 

Той увери, че нито в стратегията или законов акт не се предвижда отнемане на права на родители. На ниво законодателкство не се допуска разширяване на правата на държавните служители относно отнемане на деца. Именно затова са неоснователни и страховете, че ще отнемат деца по фалшиви сигнали. По думите му те се подхранвата заради непознаване на действащата нормативна уредба. И даде пример за текст,  действщ от 16г, според който всеки трябва да съдейства или да информира АЗД,  ако има данни за дете в застрашено положение. 

В кулоарите на НС пък Петков уточни, че заради обществената съпротива се нагала документът да бъде преоценен и ще търсят национално съгласие по темата. Той поясни, че омбудсмана Мая Манолова, която сега иска изцяло нова стратегия, първоначално е подрепила стария документ. 

По думите му дебатът по стратегията е бил опорочен. 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Съдиите във ВСС поискаха оставката на Лозан Панов

С остра позиция срещу обръщението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов във връзка със случая "Джок Полфрийман" излязоха десет от членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Цветан Василев готвел фонд за повторно източване на КТБ

Банкерът-беглец Цветан Василев се е готвел да източи повторно КТБ две години преди избухването на аферата през юни 2014 г.

Това стана ясно от поредните показания пред спецсъда на основния свидетел по делото – Бисер Лазов.

Новият US - посланик Херо Мустафа вече пристигна у нас, гостиха я с питка и сол

Новият американски посланик на САЩ у нас вече притигна в България. Херо Мустафа и семейството й вече са в столицата, стана ясно от пост на официалната страница във фейсбук на US-посолството в София.

"Ще се радваме да ги приветствате в България заедно с нас", пишат  от дипломатическата мисия.