Бисер Петков: Листите на чакащите няма да изчезнат със Закона за социалните услуги

Бисер Петков: Листите на чакащите няма да изчезнат със Закона за социалните услуги

Листите на чакащите за някои услуги няма да изчезнат автоматично с приемането на Закона за социалните услуги, но ще се върви към свиването им, а в перспектива и към отпадане. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след заседанието на социалната комисия.

По думите на Петков предстои дълъг процес, в който държавата ще анализира, оценява потребностите от социални услуги, за да се получи във времето пълно съответствие между това, което е необходимо и това, което може да се финансира от държавата, предаде БТА. В Закона за социалните услуги е предвидено разработване на Национална карта на социалните услуги, като чрез нея се въвежда планиране на национално ниво на социалните услуги, финансирани от държавния бюджет. По думите на Петков създаването на социални услуги на територията на цялата страна ще е дълъг просец и ще изисква значителни инвестиции.

Към момента над 1130 са държавно делегираните услуги, които се финансират от бюджета. По първия план за прилагане на Националната стратегия за дългосрочна грижа са предвидени 100 нови услути да се финансират, а по плана за деинституционализация също се разработват социални услуги, каза Бисер Петков.

Експертна работна група е изчистила някои от противоречията между вече приетия и действащ Закон за хората с увреждания и Закона за социалните услуги. Няма да има две различни оценки по двата закона, обясни Петков. По реда на Закона за хората с увреждания ще им бъде правена индивидуална оценка и ще се дава направление за определени социални услуги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.