Бисер Петков: Децата в институции са намалели драстично

Бисер Петков: Децата в институции са намалели драстично

Децата, които са настанени в институции, са намалели съществено. През 2010 г., когато започна процесът на деинституционализация на грижите за деца, техният брой беше над 7500, докато към момента те са около 500. Това каза министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриването на Център за настаняване от семеен тип за деца в град Елена заедно с кмета на общината Дилян Млъзев.

Той посочи, че за по-малко от 10 години институциите за деца в България са намалели от 137 на 23. Закрити са 114 институции. Изведените от тях деца получават грижи и подкрепа в услуги от резидентен тип в общността. Те осигуряват условия, които са близки до семейната среда, разположени са сред жилищните квартали и децата имат възможност да се социализират.

В изказването си министър Петков каза още, че през 2010 г. социалните услуги за деца и семейства в общността са били около 240, а сега броят им е над 600. Съгласно пътната карта на актуализирания план за изпълнение на стратегията за деинституционализация се предвижда изграждане на още 112 такива социални услуги. Това се случва благодарение на усилията на правителството, ангажираните специалисти в социалната сфера и местните власти, каза министър Петков.

Центърът от семеен тип в Елена е единствената 24-часова социална услуга за деца в общината. В нея в момента живеят 7 деца. От юли центърът е държавно делегирана дейност и получава финансиране от бюджета. Доставчик на социалната услуга е община Елена.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.