250 000 лица и семейства се очаква да получат целева помощ за отопление през този отиплителен сезон. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков по време на парламентарния контрол. 

По думите му има значително увеличение на сумата, която гражданите ще получават - 465 лева за петте месеца, през които се взимат средствата.

Той припомни, че е имало законовите промени и е разширен кръгът на лицата, сред които хората с увреждания, възрастните, особено тези, които живеят сами. Има и увеличаване с 50% на бюджета за 2019 г. спрямо 2018-а.

Сроковете за подаване на заявленията е 31 октомври, но данните до края на август показват, че са платени над 42 млн. лева за над 92 000 лица и семейства. За същия период на 2018 г. са изплатени 23 млн. лева за над 42 000 лица и семейства. Подадените заявления през тази година пък са 247 552. За сравнение през 2018 г. желаещите са били 203 000.

Зам. - шефката на социалната комисия Светлана Ангелова поясни, че е налице увеличение на помощите и мерките на ведомството имат положителен ефект за семействата от рисковите групи. 

Относно заетостта сред хората в пенсионна възраст, Пектов поясни, че в условията на недостиг на кадри са мобилизирани усилията на Агенцията по заетостта за активиране и регистрация в бюрата по труда. Така от януари до август 2019-та общо 1486 регистрирани, придобили право на пенсия, са постъпили на работа със съдействието на трудовите посредници. През второто тримесечие на тази година заетите на възраст 65 и повече години са 97 700. Коефициентът на заетост за тази група е 6.6 процента, като ръстът в сравнение с второто тримесечие на 2018 г. е 1.3 процентни пункта, посочи Петков.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Без лекции и парти в общежитията за празника на БГ студенти в Германия

Без лекции, речи от президента и парти в общежитието или навън са само част от дейностите от програмата на българите в чужбина по случай студентския празник в Германия. Техните колеги от Англия пък организират голямо събитие, като печалбата от него даряват за благотворителна кауза.