Биотехнолози и корабни монтьори изчезват от пазара на труда

Биотехнолози и корабни монтьори изчезват от пазара на труда

Художествената дърворезба става защитена специалност

Биотехнолози и корабни монтьори ще липсват на пазара на труда през следващите години. Това става ясно от списък с професии, по които се очаква недостиг от специалисти за учебната 2020/2021 г. Списъкът беше публикуван за обществено обсъждане, като в него ще бъдат включени още 17 специалности.

От него става ясно, че освен „Технология на биопроизводството“ и „Корабни тръбни системи“, по които ще се подготвят съответно биотехнолози и корабни монтьори, ще липсват и техници и монтьори на железопътна техника и химик-технолози. Към тези специалности влизат „Локомотиви и вагони“, „Подемно-транспортна, пътностроителна и ремонтна жп техника“, „Технология на фармацевтични и парфюмерийно-козметични продукти“ и „Технология на неорганичните вещества“.

С очакван недостиг са и монтажници на водоснабдителни и канализационни мрежи и организатори по търговска експлоатация на железопътния транспорт.

В същото време три специалности отпадат от списъка с очакван недостиг за учебната 2019/2020 година. Това са „Деловодство и архив“, „Преработване на полимери“, „Хранително-вкусова промишленост“. Причината е, че те вече не отговарят на един от двата критерия, за да бъдат включени в списъка - съотношението между обучаващите се от 8-и до 12-и клас и броят на подлежащите на пенсиониране специалисти. Така общо 71 специалности ще бъдат включени в списъка за следващата учебна година.

Защитените от държавата специалности за учебната 2020/2021 година пък ще бъдат по-малко спрямо настоящата. Причината е, че от списъка отпадат пет и се допълва само от една нова. От догодина „Художествената дърворезба“, по която се подготвят художници по приложни изкуства, също ще бъде защитена. „Спедиция, транспортна и складова логистика“, „Извършване на термални процедури в балнеологични и други възстановителни центрове“, „Транспортно строителство“, „Автоматизация на непрекъснати производства“ и „Топлотехника - топлинна, климатична, вентилационна и хладилна техника“ се изключват. Те вече не отговарят на критерия за уникалност по териториален признак, тъй като всички специалности се изучават в повече от четири училища.

3 млн. лв. ще бъдат отпуснати за ремонти и подобряване на условията в ученическите общежития към професионалните гимназии, за да бъдат привлечени повече ученици пък става ясно от публикувания проектобюджет за 2020-а. В професионалните гимназии се обучават не малко деца, които живеят в други населени места. За тях са необходими общежития, тъй като не могат да пътуват до дома си всеки ден. Също така се обучават и ученици с относително нисък социален статус, които не могат да си позволят квартири и са принудени да прекъснат образованието си. Наблюденията показват, че изключително лошото състояние на общежитията е една от основните причини учениците да не избират професионалните гимназии, пише още в мотивите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.