Скоро, роботизираните ръце използвани за боравене с деликатни предмети, няма да бъдат груби и твърди, а нежни и меки, които се учат сами как да изпълняват задачи.

Това е новият прототип на роботизирана ръка от Festo, BionicSoftHand която е покрита със силиконова кожа. Всеки от пръстите на ръката се състои от свързани въздушни камери, които са изработени от гъвкав плетен материал, съставен от много здрави и еластични нишки. При напомпване или изпускане на въздух в една от камерите, този материал се огъва в определена посока, според разпределението на нишките.

На кратко, когато камерите се разширяват и свиват от въздуха, който се напомпва и изпомпва от гумени тръби, пръста на ръката са сгъва и разгъва. Всички тръби за въздух влизат в единичен, цифрово управляван, краен клапан, от който само две други тръби минават по ръката на робота - един от тях е за входящ въздух и един за изходящ.

В ставите между камерите има инерционни сензори, докато долната страна на всяка камера включва тактилен сензор, който позволява на ръката да „усети“ това, което докосва, посредством упражнявания от предмета натиск.

BionicSoftHand не се нуждае от обучение, за да изпълни дадена задача, а крайна цел, която постига по метода проба и грешка. За това се използва цифрово копие на ръката, на свързан към нея компютър, което е създадено посредством камера с чувствителност за дълбочина и изкуствен интелект, за да се научи как може да постигне целта си и как не.

Технологията ще бъде представена следващия месец на търговското изложение в Хановер (Hannover Messe), заедно с BionicSoftArm, която работи на същия принцип. И двете устройства са част от проекта на компанията BionicMotionRobot.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Алгоритми на Google диагностицират по-точно рак на белите дробове

Изкуствен интелект помага за ранната диагностика на рак

Алгоритми на Google диагностицират по-точно рак на белите дробове

Ранното диагностициране на болестта рак, във всичките й форми, е от изключителна важност, но при рак на белия дроб това може значително да подобри шансовете за живот на пациента, но както при всички видове рак, е много по-лесно да се говори, отколкото да се направи.

Сигурност на родителите и полезни функции за децата от Novus Core

Детски умен часовник и телефон в едно устройство

Сигурност на родителите и полезни функции за децата от Novus Core

Умните часовници и смартфоните за деца не са новост, като от скоро, дори FitBit предлага детски умен часовник, но китайската компания Abardeen има малко по различен подход. Най-новото предложение на компанията, което от тази седмица набира средства в Kickstarter, използва модулен дизайн, комбинирайки телефон и умен часовник за деца.

Робота плува в човешкото тяло

Миниатюрен самолет за доставка на лекарства

Робота плува в човешкото тяло

С развитието на технологиите, нараства броя на разработваните миниатюрни роботи, способни да извършват целеви доставки на лекарства в човешкото тяло. Едно от най-новите роботизитани устройства използва наподобяваща кит опашка и криле, които се сгъват нагоре или надолу, когато е необходимо.