0

Д а отглеждате пресни билки в саксия на кухненския прозорец е много удобно. Когато искате да добавите клонче от мащерка или няколко листа босилек към ястието си, те ще бъдат на разположение и пресни.

Да отглеждате пресни билки в саксия на кухненския прозорец е много удобно. Когато искате да добавите клонче от мащерка или няколко листа босилек към ястието си, те ще бъдат на разположение и пресни.

Не е необходимо да ходите всеки път до магазина и да купите цял куп пресни подправки. Не е необходимо да изсушавате или замразявате билки, ако решите да отглеждате мини-градина на прозореца си. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да имате свежи билки у дома през цялата година.

Изберете подходящо място за отглеждане

Мястото за градината с билки е много важно. Някои предпочитат повече слънце, а други по-сенчести места. Растенията трябва да получават достатъчно светлина, особено сутрин. Мястото на билките в саксии трябва да е прохладно и сухо, почвата да е постоянно влажна, а билките да са леснодостъпни. Трябва да се обърне внимание на специфичните условия на отглеждане на определен вид. Билките могат да се захванат от семена или от закупен (от разсадници) разсад. От разсадниците бихте могли да си закупите много сортове популярни билки. Най-важното е растенията да бъдат здрави и силни. Слабият разсад често не може да расте нормално и умира. Някои от билките се отглеждат най-добре ако бъдат засадени от семена (магданоз, копър), но други (като лук, розмарин) е по-добре да се захванат от разсад-коренчета.

Семе и разсад

Когато избирате подходящ съд за засаждане на вашите билки, трябва да имате предвид техните нужди и начина им на растеж. Саксиите трябва да са толкова големи, че корените да растат свободно. Ако растенията развиват коренова система, трябва да изберете големи саксии. За билки като чубрицата, мащерката, ригана съдовете от глина са много подходящи; керамичните са идеални за видовете, които предпочитат суха и топла почва; а билките с дълги и тънки клонки може да поставите във висящи саксии. На дъното на саксията, която изберете трябва да пробиете отвори и да поставите малко чакъл. Това ще помогне прекомерното количество вода да изтече, а корените на растението ще получават достатъчно кислород и хранителни вещества.

 Подготовка на саксията

 Билките могат да бъдат доста придирчиви в условията на отглеждане и почвите, в които се засаждат. Ако се опитате да ги отглеждате в условия, които се различават рязко от естествената им среда, вероятно ще се провалите. Преди да започнете да отглеждате определено растение се запознайте с неговите особености (как и къде се развива при естествени условия). Например: мащерката, градинският чай, лавандулата, естрагонът, риганът и някои други билки предпочитат бедни, скалисти и сухи почви (песъчливи почви). Богатата почва може да промени техния вкус и да ги направи по-склонни към заболявания по растенията. От друга страна ментата, босилекът, кантарионът обичат богати на хранителни вещества и хумус, влажни почви.

 Осигурете място за растеж

Повечето лесни за отглеждане билки растат добре в малки саксии, но е добре да им осигурите достатъчно пространство, ако искате значителна реколта. Достатъчно пространство около отделните стръкове позволява не само добра циркулация на въздуха, но и лесен достъп до всяко растение. Най-компактното растение е магданозът. Копърът се нуждае от пространство от около 30х30 см за всяко растение. Босилекът, мащерката, ментата и естрагонът е желателно да бъдат на около 50 см. разстояние.

Поливайте

За да растат вашите билки е необходимо умерено поливане. Важно е водата да е със стайна температура, а по време на летните горещини може да ги поливате сутрин и вечер. Билките, отглеждани в саксия се режат. Естественото подрязване на билките е консумацията им (използването им за кулинарни цели). Най-добрите времена за събиране са преди обяд, след което техният аромат е най-интензивен. Лесните за отглеждане билките дават нови стръкчета, обикновено под мястото на разреза. При билки като босилек и мента, възелът може да издаде 2 нови клона в противоположни посоки.

Подхранвайте с азотни торове

Честото събиране на реколтата поддържа растението в режим на вегетативен растеж. Но прорастването на нови клончета и листа бързо изчерпва хранителните вещества на растенията от почвата. Необходимо е редовно да компенсирате дефицита с подходящи торове. Тъй като азотът е основният макроелемент, който насърчава растежа на листата, торенето на растенията с азотни торове много помага. Ако предпочитате да избягвате химически торове във вашата билкова градина, компостирането е добър вариант. Компостът също ще бъде отличен богат източник на азот.

Подрязвайте

В допълнение към редовното прибиране на реколтата е необходимо и подрязване на растенията. Отрежете половината или 1/3 от височината. Първоначално това може да ви изглежда грозно, но скоро растението ще пусне нови издънки. Подрязването е особено ефективно при риган, градински чай, мента и розмарин, но не е добре за всички билки. Трябва да сте наясно кои от тях се подрязват и кои не. По време на вегетационния период билките трябва да бъдат отрязани, за да се ограничи растежа и да се насърчи развитието на странични процеси. Листа и кълнове могат да бъдат събрани през целия вегетационен период, но трябва да знаете, че има по-ценни съставки в листата преди периода на цъфтеж.

Предпазвайте ги от топлина

Повечето билки обичат слънцето, но не прекалено много. Ако следобедното слънце е силно ще откриете, че вашата билкова градина страда. Младите издънки могат да висят надолу и гъстотата им да намалее. За да предпазите билките си от летните горещини, поставете щора на прозореца, за да им осигурите сянка. Добавете мулч-фолио около растенията, за да поддържате почвата хладна и влажна.

Разсаждайте

Приготвяйте разсад на всеки 2-3 седмици, за да имате непрекъснато свежи билки. Това е особено важно при едногодишните и двугодишните билки, които събирате през цялото време. Магданозът е двугодишно растение, но най-често се отглежда като годишно. Можете да сеете семена на всеки две седмици за последователно засаждане на копър и кантарион. Те не толерират пресаждане, така че засаждането на място е най-добрият вариант.

Разделяйте и умножавайте

Някои многогодишни билки губят своята жизненост, когато растат на едно и също място в продължение на няколко години. Необходимо е да ги прекопавате/ разравяте почвата (или да я подменяте). Това не само ще ги подмлади, но и ще ви даде нови растения. Лукът, лимонената трева, риганът и коча билка могат да се разделят на 2-3 години. Разделянето е идеално да се извършва в началото на пролетта или късната есен, когато по-ниските температури спомагат за компенсиране на трансплантационния шок.

Отглеждане на билки в градината

Хората отдавна използват лечебната сила на растенията в терапията на различни заболявания. В миналото билките са събирани от гори и ливади и от тях са приготвяни различни лекарствени продукти. Днес лечебните растения остават все така популярни и освен в помощ на здравето те се използват и с кулинарни цели. Когато се говори за билки повечето от нас си представят обичайните – босилек, розмарин, мащерка, градински чай. Но трябва да сме наясно, че билка е всяко растение или част от него, което се счита за полезно. Например: листата, корените, семената, стъблата, цветовете. В днешно време все повече хора имат желание да направят своя билкова градина. Разнообразието от лечебни растения, които може да посадите във вашата градина е огромно. Обикновено хората се спират на най-често срещаните и широко разпространени, лесни за отглеждане и безопасни за употреба билки и храсти.

Къде да направите градината?

Тя трябва да бъде разположена на слънчево място. Градинските билки имат нужда от шест и повече часа на пряка слънчева светлина. В градината може да се посадят както тревисти едногодишни и многогодишни растения, така и лечебни храсти. Обикновено храстите се засаждат на заден план, между тях се поставят високи трайни насаждения (валериана, оман, ружа), а на предни позиции се засаждат средни и ниски растения (риган, лайка, мента, живовляк и други). Ако мястото на вашата градина е по-сенчесто, изберете билки, които не се нуждаят от много светлина – мента, магданоз, див лук, кориандър, естрагон. След като изберете място за вашата градина е добре да подготвите почвата. Повечето растения процъфтяват в типичната градинска почва, стига да има добър дренаж. Въпреки това, има билки като розмарин, лавандула, които имат средиземноморски произход. За тях по-подходящи са пясъчни почви, които се отцеждат добре. Добрият дренаж е много важен, тъй като корените на средиземноморските растения могат да изгният във влажна почва. За тях е подходящо да се отглеждат повдигнати на легла. Ако е необходимо може да наторите почвата, но избягвайте азотните торове, тъй като повлияват вкуса на билките. Също като при други растения и билките могат да бъдат подложени на стрес при засаждането им на ветровити места. Отглеждането им в легла близо до къщата или направата на плътна ограда на градината ще осигури добър микроклимат и шансовете на градинаря за успех ще се увеличат.

От къде да вземете растения за градината си?

Някои от билките е лесно да бъдат засадени от семена, но при други е необходимо много време, за да покълнат. Растенията, които лесно може да отгледате от семе, включват: босилек, кориандър, копър, невен, магданоз, градински чай и други. Многогодишните билки е по-лесно да захванете от коренче. При вече налична билка разровете почвата, за да достигнете корените и дръпнете леко (както се вади лук). Извадете малка част от корените и засадете на ново подходящо място. Коренчета може да засадите и в саксии за отглеждане през зимата.

Друг начин да се сдобиете с определена билка е да закупите такава от разсадник, след което да я засадите във вашата градина. Билки може да захванете и от издънки. Подберете нежни, зелени издънки с достатъчно листа по дължината на стъблото и направете ъглово изрязване. Натопете отрязания край във вода или го засадете във влажна почва. Покрийте издънката с найлонова торбичка, за да създадете парникови условия и влажна среда. Поставете далеч от пряка слънчева светлина. Поливайте растенията при необходимост и отстранете торбичката, ако влагата е прекалено много. След няколко седмици наличието на нови листа показва, че растението е вкоренено. Пресадете на подходящо място и постепенно излагайте на слънце. Билки като босилек, мента и градински чай могат да образуват корени и в чаша вода.