0

П ри болки в стомаха след преяждане, а по Великден  то е неизбежно, лекарстата не са единственият вариант. Стари рецепти на основата на билки не само ги премахват, но и подпомагат  храносмилането. В такива случаи чаят от мента или лайка е идеален, тъй като отпуска мускулните спазми.

При болки в стомаха след преяждане, а по Великден  то е неизбежно, лекарстата не са единственият вариант. Стари рецепти на основата на билки не само ги премахват, но и подпомагат  храносмилането. В такива случаи чаят от мента или лайка е идеален, тъй като отпуска мускулните спазми.

Полският бряст действа благоприятно върху лигавицата на храносмилателната система. Прибавете 1 част от стритата на прах кора към 8 части вода, оставете да ври 10 минути и пийте 3 пъти на ден по половин чаша.

За болки в стомаха се препоръчва да се приема прах от смлени семена на  копър по 1 чаена лъжичка три пъти на ден 30 минути преди хранене, както и чай, приготвен от по 30 г ягода и равнец.

При спастична болка се приема отвара от валериан, коренище 1 част, листа от мента 1 част, шишарки от хмел 1 част. Подготвя се под формата на чай в равни количества и се приема три – четири пъти на ден.

При подут корем и дискомфорт могат да се приемат и билки поотделно.

Кантарионът в това отношение държи първенството. Чаят от него помага и при  гастритни болки. Той подпомага храносмилането, препоръчва се при подуване и газове, гадене, колики, лошо храносмилане, диария. Отварата от билката е добре да се пие на гладно. Друга рецепта, която спомага за лекуване на болки в стомаха, е смес от кантарион със зехтин. Растението се нарязва на ситно и се залива със зехтина, като престоява на топло поне 3 седмици. Получената смес се прецежда и се пие по една супена лъжица преди хранене.
Ментата е истински балсам за храносмилателната система. Чаят от нея има  освежаващ ефект на целия организъм. Ментовият чай действа благоприятно при подуване, спазми и гадене.

Чаша запарка от лайка успокоява раздразнения стомах.  Съ­­дър­жащите се в нея вещества имат противовъзпалителен ефект и помагат при заболявания на храносмилателния тракт. Тя има благоприятно приложение и при камъни в бъбреците и пикочния мехур, ползва се и при безсънието и стрес.
Джинджифилът е сред списъка с богатствата на природата, които ще ни помогнат при проблеми  с храносмилането. Този корен помага при стомашни разстройства и пристъпи на гадене.

 

 

 

 

 

Острият гастрит (възпаление на стомашната лигавица) обикновено започва с хранителна токсикоза, отравяне, включително алкохол, лекарства, химикали.

При остър гастрит, причинен от некачествени продукти се използва успешно настойка от билки. Тя се приготвя от градински чай, листа - 30 г, женско биле, корен - 30 г, хемофилус, корен – 30 г, лайка съцветия - 40 г., листа от мента - 30 грама.

Смесете всичко, 1 супена лъжица от сместа се слага в 0,5 литра. вряла вода, варете 30 минути на водна баня, прецедете и пийте на малки глътки след всяко гадене.