0

Б илката със звучното име Разгонен козел въздейства не само на животинки, но и на хора.

Билката със звучното име Разгонен козел въздейства не само на животинки, но и на хора.

Epimedium brevicornum е многогодишно растение, характерно за южната част на Китай, някои части на Европа и Азия.

Наименованието му идва от легендата, че китайски пастир забелязал повишена сексуална активност в стадото си, след като козите пасат от това растение.

Сведения за използването му, като афродизиак има още преди две хилядолетия. Тогава в Китай и Япония тази билка се е ценяла наравно със златото. Освен че са я ползвали за увеличаване на либидото, древните лечители открили и много други полезни свойства. Препоръчвали са я при безплодие, ставни проблеми, за тонизиране и при физическо натоварване, както и при заболявания на бъбреците и черния дроб.

Растенията от групата на Epimedium са над 60 вида и са познати с различни имена, като Разгонен козел, Шапката на епископа, Крилата на феята и др.

Многопосочното въздействие на растението „Разгонен козел” се дължи на голямото разнообразие от биологично активни вещества, като флавоноиди, полизахариди, стероли, алкалоида магнофлорин и др., които се съдържат в листата на растението. Най-важното вещество, свързано със сексуалната мощ, е вид флавоноид, наречен икариин. Ето неговият механизъм на действие:

Икариинът има действие, идентично с това на веществото --- чрез инхибиране на ензима PDE-5, водещо до освобождаване на ключови невротрансмитери, асоциирани с механизма на сексуалната възбуда, но доказано без странични ефекти.

Действа чрез увеличаване нивата на епинефрина, норепинефрина, серотонина, което спомага за повишаването на енергията. От друга страна, редуцира нивата на кортизола, когато те са повишени, което има антистресов ефект.

Понижава нивата на кръвната захар, използва се при лечение на лумбаго, артрит, схващане и слабост в крайниците, високо кръвно налягане и хронични бронхити.

Изследвания на „Разгонения козел” с хора и животни показват, че подпомага костното здраве и увеличаването на мускулната маса, както и загубата на телесни мазнини – това се дължи на нормализираните нива на кортизола. Повлиява добре имунната система.