0

Е дна билка лекува сърцето, но руши зъбите.

Една билка лекува сърцето, но руши зъбите.

Ползите за здравето от чая от хибискус включват способността му да лекува високо кръвно налягане и висок холестерол, нарушена храносмилателна и имунна система, възпалителни проблеми и чернодробни заболявания, както и рак. Също така може да ускори метаболизма и да помогне в здравословна, постепенна загуба на тегло. Той е богат на витамин С, минерали и антиоксиданти и помага при лечение на хипертония и тревожност.

Чаят от хибискус, известен още като Agua de Jamaica, се приготвя чрез кипене на части от растението хибискус, известно с научното си наименование Hibiscus sabdariffa, особено цветът. Чаят е рубинено червен или дълбоко пурпурен на цвят и има кисел вкус.
Много популярна напитка в целия свят и често се използва като лекарствен чай. Цветята на хибискуса имат различни имена и на някои места са известни като „Розел“. Той е широко достъпен на пазара в целия свят за приготвяне на чай и може да се консумира горещо или студено в зависимост от вашите предпочитания. Този чай е с ниско съдържание на калории и е без кофеин.

Как да си направим чай от хибискус ?
Много е лесно да се направи чай от хибискус. Две чаени лъжички цвят от хибискус се заливат с 400 мл кипяща вода. Киснат 5 мин. Чаят може да се консумира както горещ , така и студен. Има вкус подобен на сока от червени боровинки. Може да се подслади с мед или захар. Също така може да се добавят подправки като канела, джинджифил, карамфил, индийско орехче в зависимост от вкусовите предпочитания.
Чаят от хибискус е с ниско съдържание на калории и без кофеин. Снабдява организма с минерали като калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк. Той също така съдържа витамини като ниацин и фолиева киселина, които помагат за подобряване на цялостното ви здраве. Този чай е добър източник на антоцианини, които го правят полезен за контролиране на високите нива на кръвното налягане, при настинки и инфекции на пикочните пътища .


Ползи за здравето на чай от хибискус
- Регулира кръвното налягане
Доклад от Американската асоциация на сърцето (AHA), публикуван през ноември 2008 г., гласи, че консумацията на този чай понижава кръвното налягане при възрастни с хипертония и лека хипертония.
Изследване, проведено от Odigie IP, предполага, че той притежава антихипертензивни и кардиопротективни свойства, които могат да бъдат полезни за хора, страдащи от хипертония и такива с висок риск от сърдечно-съдови заболявания.
Поради противовъзпалителните си свойства, чай от хибискус може да намали кръвното налягане с до 10 пункта, според проучване, направено в университета Tufts в Бостън. За да се случи това драстично подобрение, трябва редовно да се консумират три чаши от този чай всеки ден в продължение на няколко седмици. Също така, той има диуретични свойства, които увеличават уринирането и едновременно понижават кръвното налягане.
- Отслабване
Билковият чай от хибискус е полезен за отслабване. Проучванията показват, че екстрактът от хибискус намалява абсорбцията на нишесте и глюкоза и може да помогне при загуба на тегло.
Хибискусът потиска производството на амилаза, която помага при усвояването на въглехидратите и нишестето, така че пиенето му предотвратява поглъщането им. Ето защо, хибискусът присъства в много продукти за отслабване.orfcvete.bg
- Понижава холестерола
Чаят от хибискус води до намаляване на нивата на (лошия) LDL холестерол в организма, като по този начин спомага за предпазване от сърдечни заболявания и защита на кръвоносните съдове от увреждане. Хиполипидемичните и хипогликемичните свойства на чай от хибискус могат да бъдат полезни за тези, които страдат от нарушения на кръвната захар като диабет.
Изследване, проведено върху пациенти с диабет тип II, предполага, че консумацията на кисел чай от хибискус намалява холестерола, триглицеридите и липопротеиновия холестерол с ниска плътност, което спомага за справянето с това непредсказуемо заболяване.
- Защитава черния дроб
Проучванията показват също, че антиоксидантните свойства на чай от хибискус помагат при лечение на чернодробни заболявания. Антиоксидантите помагат за предпазване на тялото от болести, тъй като те неутрализират свободните радикали, присъстващи в телесните тъкани и клетки. Ето защо, можем уверено да кажем, че пиенето на чай с хибискус без кофеин може да увеличи живота ни чрез поддържане на добро общо здраве.
- Антиракови свойства
Чаят от хибискус съдържа хибискус протокатехуинова киселина, която има противотуморни и антиоксидантни свойства.
Проучване, проведено от Катедрата и Института по биохимия в Медицинския и дентален колеж в Чун Шан в Тайчунг, Тайван предполага, че хибискусът забавя растежа на раковите клетки чрез индуциране на апоптоза, известна като програмирана клетъчна смърт.
Друго изследване, направено от Karina H. Goldberg, et al. докладват, че екстрактът от хибискус инхибира растежа на раковите клетки на кожата. Освен това, Lin HH, et al. при тяхното изследване откритият екстракт от хибискус индуцира апоптоза или клетъчна смърт в раковите клетки на стомаха.
Необходими са обаче повече изследвания и научни доказателства за потвърждаване на противораковия потенциал на екстрактите от хибискус.
- Противовъзпалително и антибактериално средство
Хибискусът е богат на аскорбинова киселина, известна също като витамин С. Той е съществен хранителен елемент, необходим на тялото ви, за да стимулира активността на имунната система. Чаят от хибискус е известен и със своите противовъзпалителни и антибактериални свойства. Следователно, той ви предпазва от настинка и грип. Използва се също за лечение на дискомфорт, причинен от треска, поради охлаждащия му ефект.
-Облекчава менструалната болка
Ползите за здравето от чай от хибискус включват освобождаване от спазми и менструални болки. Той помага и за възстановяване на хормоналния баланс, който може да намали симптомите на предменструация като промени в настроението, депресия и преяждане.
- Действа като антидепресант
Чаят от хибискус съдържа витамини и минерали като флавоноиди, които имат антидепресивни свойства. Консумацията на чай от хибискус може да спомогне за успокояване на нервната система и да намали тревожността и депресията, като създаде спокойно усещане в ума и тялото.
-Подобрява храносмилането
Много хора пият чай от хибискус, за да подобрят храносмилането, тъй като той регулира движенията на червата. Използва се и за лечение на запек, който допринася за отслабнето, подобрява здравето на стомашно-чревната система и предотвратява колоректалния рак.
- Утолява жажда
Чаят от хибискус се използва и като спортна напитка, за да утоли жаждата. За тази цел обикновено се консумира леден чай от хибискус. Много хора го включват в диетата си, тъй като този чай има способността да охлажда тялото много бързо.orfcvete.bg
-Лятна и зимна напитка
Можете да пиете чай от хибискус като горещ чай или студен чай. Ако искате да сте топли през зимата, пригответе и го изпийте веднага. Това отнема само няколко минути. В случай, че не искате да го пиете горещо, може би през лятото, имате възможност да пиете чай от хибискус с накисване на органични цветя хибискус във вода. Отнема около 20 минути за приготвяне, след което можете да се охладите здравословно и освежаващо.

Опасност

Учените от университета в Берн откриха, че чаят от каркаде е най-опасен за зъбния емайл. Резултатите от изследванията са публикувани от Swiss Dental Journal.
Специалистите са използвали 300 млечни и 1020 обикновени зъба, останали в зъболекарските кабинети. Те ги потопили в различни течности в продължение на две минути и след това измерили твърдостта на емайла. Установено е, че чаят от каркаде предизвикал най-голяма ерозия.
След него, на второ място са газираните напитки тип фанта, кола и пепси. Основният фактор за унищожаването на емайла е рН. Колкото е по-високо то, толкова по-висока е киселинността.
Калциевите добавки помагат за неутрализирането на киселите напитки.
В допълнение експертите съветват да пием бързо и на големи глътки, като по този начин се намалява времето за взаимодействие на зъбите с кисела среда.
Също така те съветват, след като пием, да измием зъбите си или да изплакнете устата си с вода, ако четката за зъби не ни е под ръка.