0

О т 1 януари, 2021 г. пътниците в градския транспорт във Варна не се таксуват от кондуктори, а закупуват превозните документи - билети и предплатени карти от автоматизираната билетна система, съобщиха от общинско предприятие ТАС РУД.

От 1 януари, 2021 г. пътниците в градския транспорт във Варна не се таксуват от кондуктори, а закупуват превозните документи - билети и предплатени карти от автоматизираната билетна система, съобщиха от общинско предприятие ТАС РУД.

Превозните документи се използват за всички линии от обществения транспорт на територията на общината, както и в крайградските автобусни линии от транспортната схема - до селата Тополи, Константиново, Казашко, Звездица, и Каменар, както и курортен комплекс „Златни пясъци”, местностите Корабостроител (Крушките), „Аладжа манастир“ и междуобщинската автобусна линия № 409.

В превозните документи е въведено времепътуване за 60 минути – 1 лв., 90 минути - 1,50 лв., 120 минути - 1,80 лв. Целодневният билет е 4 лв. Билетите се закупуват от машини за продажбата им, разположени на спирките, както и в превозните средства. При закупуването на билет в автобус или тролейбус - валидността му започва да тече от момента на закупуването и важи за посочения в него час.

През този период с билета могат да се извършват прекачвания на други автобуси и линии. При всяко прекачване е необходимо билета да се валидира с потавяне в отвора на валидатора в съответното превозно средство. След изтичане на посочения в билета час пътникът трябва  да си купи нов билет, ако желае да продължи пътуването си. Пътник без редовен (валиден за посочения в него период от време) билет се счита за нередовен и подлежи на глоба.

При купуването на билети от машините за продажба на билети, каквито има на спирките - валидността им започва да тече от закупуването и важи за посочения в него час. При качване или прекачване в автобус или тролейбус пътникът задължително трябва да  валидира своя билет, за да бъде застрахован.

Предплатените карти се закупуват само от машините за продажба на билети, монтирани по  спирките. Издадената карта (пластика) може да се зарежда многократно от машините по спирките и в автобус или тролейбус. При зареждането на електронната карта от 10 лв., пътникът получава бонус от 1лв. или още 60 минути време за пътуване. При качване в автобус или  тролейбус пътникът избира на валидатора времето за пътуването, което желае – 60 мин., 90 мин., 120 мин. или целодневно и картата се валидира.

При валидиране на предплатената карта се изписва надпис „Успешно валидиране”, както и оставащата сума и час, до който важи валидацията. При прекачване в друго превозно средство, картата задължително се валидира и излиза съобщение, че към момента тече времепътуването, което е закупено. В случай, че времето е изтекло, се отчита неуспешна валидация и е необходимо да се закупи ново време за пътуване по избор.

Проверката за редовността на пътниците се извършва от служители на ОП „ТАС РУД“ към Община Варна на длъжност „Контрольори по редовността на пътниците“. Те се легитимират със служебна карта със снимка. Проверката се извършва с контролно устройство, което отчита срока на валидност на превозния документи. Контрольорът има право да издава билет на нередовен пътник на стойност 30 лв.

В случай, че пътникът откаже да купи този билет, той е задължен да слезе на следващата спирка, където му се съставя акт за установяване на административно нарушение. Глобата по акта е 50 лв.

За всички категории пътници, които имат право на  карти на преференциални цени от „Градски транспорт“ ЕАД, условията за закупуването и ползването на картите не се променят. Учащите, пенсионерите, хората с трайни увреждания и техните придружители ще продължат да получават и ползват картите си по досегашния ред. Те ще продължат да се издават от общинския превовач, както и свободните абонаментни карти за гражданите, които желаят да ползват услугата.