0

 

Бикове ще дефилират пред посетителите на международната селскостопанска изложба „Агра”.

 

Бикове ще дефилират пред посетителите на международната селскостопанска изложба „Агра”.

Животните са от десетте най-популярни месодайни породи в света и ще бъдат показани за първи път, съобщиха от Международния панаир в Пловдив.
Изложбата ще се проведе от 19 до 23 февруари в панаирните палати, а неин акцент тази година ще бъде животновъдството.


Елитните екземпляри бикове ще дефилират два пъти на ден в специален ринг, за да могат посетителите да се запознаят с техните качества. По традиция и научни институти ще представят нови разработки, подобряващи съществуващите породи говеда, овце и кози. Очаква се интересът към секция „Животновъдство” да бъде много голям, тъй като през тази година стопанствата ще могат да получат увеличено финансиране по ПРСР.
Панаирът в Пловдив ще покаже също много новости в областта на растениевъдството. Една от тях е фермата за микрорастения, които са подходящи за отглеждане и в градска среда – специално подбрани култури и сортове слънчоглед, грах, репички, синап, зеле, броколи, чесън, нахут, кейл и други. Те се консумират веднага след появата на първите листа, тъй като тогава съдържанието на полезни вещества е най-голямо. Краткият срок на отглеждане позволява да не се третират с торове и препарати за защита. Това са новите суперхрани, твърдят от фирмата изложител.
„Агра 2020” ще покаже последно поколение иновации за класическите ферми, в които все по-голямо приложение намира дигитализацията. Производители и дистрибутори на водещи марки ще демонстрират модерни технологии, техника и инвентар за всички сектори на селското стопанство. Фермерите ще намерят сортови семена, посадъчен материал, торове и препарати за растителна защита, специализирани услуги. Селскостопанската академия ще представи своите нови научни постижения с практическа насоченост.
Очакват се над 40 000 посетители от България и Европа да разгледат шестото издание на мегафорума за агробизнес, вино, храни и оборудване. Той включва още три престижни изложби: „Винария” – за лозарство и винарство, „Фудтех” – за хранителната индустрия, и „Вкусове от Италия”, а организатор е Международен панаир-Пловдив.