0

П равителството прави всичко възможно да омекоти удара върху бизнеса. Това заяви вторият в листата на ГЕРБ-СДС за 24-ти МИР в София Тома Биков в ефира на БТВ.

Правителството прави всичко възможно да омекоти удара върху бизнеса. Това заяви вторият в листата на ГЕРБ-СДС за 24-ти МИР в София Тома Биков в ефира на БТВ.

"Имаме натрупани резерви, благодарение на разумната си политика, и това ни помага сега. Опитваме се да няма хора, останали без доходи в тази тежка ситуация. Ако бъдем избрани отново, ще върнем България на пътя на икономическото развитие“, увери Биков.

По отношение на действията за справяне с кризата той отрече да има хаотични действия от страна на правителството. "Действията ни в управлението на кризата са ситуационни, защото вирусът е непредвидим. Мерките у нас са доста либерални в сравнение с големи европейски държави. Трябва да се грижим болниците да издържат и това е целта на тези мерки. Увеличаваме и потенциала за отговора на тази криза. Налагаме мерки, тогава когато има опасност болничната система да блокира. До момента това не се е случвало“, каза Биков.

Той допълни, че имаме предизвикателства, които не се съобразяват със закони. По думите му имаме безпрецедентна здравна криза в последните 100 години,с която трябва да се справим. Според него COVID-19 показал, че здравните системи трябва да солидарни. "Ако нашата система беше изградена изцяло на пазарен принцип, нямаше да могат да се обслужат много хора", подчерта Биков. Според него сега не е времето за радикални реформи, защото хората биха платили с живота си.

"Имаме натрупани резерви, благодарение на разумната си политика, и това ни помага сега. Опитваме се да няма хора, останали без доходи в тази тежка ситуация. Ако бъдем избрани отново, ще върнем България на пътя на икономическото развитие“, увери Биков.

Изтъкна,че правосъдната система има нужда от реформа, но тя минава през промяна в Конституция, а за да се случи това трябва нормален политически диалог и консенсус.

„България се справя с COVID кризата и има индикатори, които го показват. Българските болници издържаха и показаха, че могат да се справят. Благодарение на либералните мерки, които ние наложихме доведоха до същия резултат, както страните с много строги мерки“, каза Тома Биков. Той даде пример с Германия, където вече се говори за провал на мерките там.

На въпрос дали ГЕРБ има кандидат за министър-председател след изборите, Тома Биков заяви Бойко Борисов. Той уточни, че за коалиция ще се говори след изборите. В заключение Тома Биков предупреди, че тежките времена няма да свършат с изборите. "Икономическите последствия също ще са тежки. Ние ще се постараем да върнем страната на пътя на растежа", обеща той. Добави още, че ако бъде  избран за депутат в началото на следващия парламент ще започне да работи по Закона за радиото и телевизията.