0

"Ако не създадем правителство, отговорност ще носят Слави Трифонов и Румен Радев.". Това коментира пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

"Ако не създадем правителство, отговорност ще носят Слави Трифонов и Румен Радев.". Това коментира пред БНТ Тома Биков от ГЕРБ.

Той поясни, че техните предизборни обещания не са били толкова големи, а са се опитали да обяснят на хората, че страната се намира в сложна обстановка. "Имаме възможност да предложим краткосрочна и дългосрочна програма за управление. Това е ангажиментът на първата политическа сила. Бихме се съобразили с част от съображенията на опонентите ни", каза още той. 

"Готови сме да носим отговорност, ако има ситуация и ще изискваме това и от другите партии. Ако няма кой да носи отговорност, то хората ще живеят по-зле", разкри Биков. Поясни, че ГЕРБ е готова и за ролята на опозиция и добави, че не искат да бъдат в управлението на всяка цена.

"Има вариант за правителство в коалиция с ГЕРБ, има и вариант за правителство с неполитически лица. Нашата програма е дясно-консервативна, не можем да отстъпим от нея, но сме готови на политически диалог", съобщи той. Биков обясни, че е нормално лидерът на спечелилата партия да е министър-председател, но ГЕРБ са готови на всякакви варианти.

Изтъкна, че президентът е неформалният лидер на трите опозиционни партии. "Нека Радев ги събере и да носи отговорност. Ако не създадем правителство, отговорност ще носят Слави Трифонов и Румен Радев, категоричен бе Биков. 

По думите му от ГЕРБ биха имали полза от предсрочни избори, но не е разумно за страната. От партията имали пет души, които могат да влязат в ролята на министър-председател, а те са известни лица. "Бихме обсъдили кандидатура и на Трифонов за премиер", завърши депутатът.