Биг Брадър дебне в най-големия бургаски комплекс

Биг Брадър дебне в най-големия бургаски комплекс

Монтират 67 видеокамери в "Меден Рудник"

Най-големият бургаски комплекс "Меден Рудник" ще бъде опасан от край до край с камери. Местните власти вече започнаха изграждането на цялостна система за видеонаблюдение там.

Проектът предвижда да бъдат монтирани общо 67 високотехнологични камери на 24 ключови локации в комплекса. Вече са разположени 20 от тях, а до началото на 2019 година ще бъдат поставени и останалите 47, съобщиха от общината.

Фокусните точки са ключови кръстовища, учебните заведения, криминогенните зони и входно-изходните артерии на "Меден рудник". Те са изцяло съобразени и съгласувани с изискванията на МВР за изграждане на системи за видеонаблюдение.

Под окото на "Биг брадър" ще бъдат най-ключовите точки, в които се събират и най-много хора. На три места ще бъде изградена специална ANPR система за разпознаване на регистрационни табели на превозни средства. Тя ще обхваща зоните на бул. "Захари Стоянов" - входно-изходна точка за гр. Средец, на бул. "Ал. Г. Коджакафалията" - входно-изходна точка за с. Твърдица и на входа и изхода за кв. Горно Езерово.

Всички камери в комплекса ще бъдат свързани помежду си с общ софтуер и ще предават информацията в реално време към градския Център за управление на трафика, който ще координира получените сигнали и при необходимост ще го изпраща на компетентните органи. Записът на изображението от високотехнологичните камери ще се извършва в режим NVR H.265 4K и ще се съхранява за период от 60 дни.

Устройствата имат застраховка против вандализъм и гаранционна поддръжка на свързаността и софтуера към тях за 60 месеца. Проектът на Община Бургас се изпълнява със съдействието на мобилния оператор "Виваком".

Монтирането на новите камери в к-с "Меден рудник" представлява надграждане на единната градска система за трафик контрол, която функционира от няколко години в Бургас.

"С разширяването на обхвата на видеонаблюдението в най-населения жилищен комплекс ще се подобри сигурността на жителите и гостите му, а битовата престъпност ще намалее минимум с 30 %. Камерите ще подобрят взаимодействието на службите за сигурност и ще скъсят значително времето за реакция. Освен това те имат за цел превенция срещу проявите на вандализъм, посегателство върху собствеността, пътно-транспортните произшествия, контрол на скоростта в натоварени точки като пешеходни пътеки, училища, обществени сгради и идентифициране на издирвани автомобили при навлизане в комплекса", коментираха от община Бургас. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.