Бием си двете дози на ваксината в различни градове (ОБЗОР)

Отварят зелени коридори за имунизация по празниците

Бием си двете дози на ваксината в различни градове (ОБЗОР)

  • Здравният министър: Овладяхме и третата вълна на пандемията, да не се отпускаме

  • Страната още чака произнасяне на ЕМА за препарата на Janssen

Всеки българин може да се ваксинира навсякъде, където реши, заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг за актуалната епидемична обстановка. Това ще важи включително и за случаите, в които човек поиска да получи първата доза в един град, а втората – в друг.

Зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов призна, че има известен проблем, но се надява той да се разреши с пускането на електронна система. По думите му затруднението хората, ваксинирали се в друг град, да си поставят втората доза при личния лекар идва от това, че срещу всяка заявена доза има конкретно име, важно е дали има наличност от определената ваксина и е възможно на някой друг да се постави съответният препарат, но само ако има в излишък.
"Да, проблем има, но той не е нерешим. В най-скоро време ще се случи да има достатъчен брой от всички ваксини в България и всяко едно лечебно заведение ще може да ги заявява", обясни той. Д-р Брънзалов поясни, че е имало работна среща, и увери, че нещата са напреднали и скоро ще бъде въведена електронна платформа, в която

всеки общопрактикуващ лекар ще изпраща заявка

по електронен път със своя електронен подпис. Системата ще разпределя количествата по дата на заявка и разпределяйки ги поравно между всички лични лекари.
„България излиза и от третата вълна на COVID-19. Успяхме да постигнем това, което си поставихме за цел. Няма нито една червена колона в страната“, заяви още Ангелов, но призова да не се отпускаме. По думите му постигнатото е благодарение на това, че през цялото време са ги водели разумът и интелектът на експертите.

"Убеден съм, че скоро България ще се превърне в пример за постигнати резултати. Благодаря на българските граждани, които повярваха на необходимостта от мерките, на всички онези, които си носеха маските и вярваха, че е по-добре да си останат вкъщи, вместо да отидат на масово мероприятие. Благодаря ви, българи“, каза проф. Ангелов. Той добави, че е постигнато много, но

трябва да продължат да се спазват две основни неща

Първо - да се запази темпът на ваксинация, който през май може да достигне 50 хиляди ваксинирани на ден. Второто нещо е спазване на противоепидемичните мерки – носенето на маски, избягването на масови събития, и хората да не се водят от емоцията на постигнатите резултати.

По отношение на мерките и извънредната епидемична обстановка проф. Ангелов е на мнение, че те трябва да продължат поне още месец- два. Той добави, че вчера главният държавен здравен инспектор е входирал доклад, с който се предлага удължаване с един месец на извънредната епидемична обстановка.

„Ще обсъдим мерките още веднъж с доц. Кунчев и националния щаб и ще вземем решение кое трябва да остане и кое да бъде разхлабено”, уточни министърът в оставка и обясни, че докато няма ново правителство, действа този щаб. Според него до седмица трябва да има решение за промяна на начина на влизане в страната по отношение на ваксинираните лица.

"Все още

няма решение какви ще са ограничителните мерки

около Великден", заяви министърът в оставка Костадин Ангелов. Той успокои хората по отношение на българските мутации на COVID-19, които бяха регистрирани в Северна България. По думите му този вид на вируса се влияе от ваксините и хората могат да бъдат спокойни, че няма по-различна опасност от тази, която е до момента.

"Тази победа е крехка и се дължи на усилията на всички български лекари, сестри, санитари. Но няма да забравим загубените човешки животи. Трябва да спазваме мерки още месец-два. Поне докато не постигнем 60% имунитет. А такъв може имаме най-късно в края на лятото", каза проф. Ангелов. И допълни, че предстои ваксинационният щаб да се обсъди и как ще се процедира с ваксината на Janssen и дали да се възстановят зелените коридори.

Директорът на Изпълнителната агенция по лекарства у нас Богдан Кирилов обясни, че Европейската агенция по лекарствата продължава да извършва анализ и оценка на всички разрешени за употреба ваксини. Той добави, че в началото на седмица се е потвърдило съотношението полза-риск по отношение на ваксината на Janssen.

Това позволявало на държавите в ЕС да продължат ваксинацията с нея. Кирилов добави, че миналата седмица у нас е пристигнала първата пратка от препарата, а следващата доставка вероятно ще е на 26 април с около 24 хиляди дози. „Предимството на тази ваксина е, че е еднодозова", добави Кирилов. Продължава оценката по одобрението на другите ваксини, сред които руската и китайската, добави шефът на ИАЛ.

Решават дали брифингите да останат

„Дали ще даваме тези ежеседмични брифинги, зависи от решенията , които ще бъдат взети от държавата. Те могат да бъдат взети от парламента или президента. Ще изпълним задълженията си“, категоричен е здравният министър в оставка Костадин Ангелов. Той призна, че новият шеф на здравната комисия в НС д-р Александър Симидчиев му се обадил за среща да обсъдят важни въпроси. Тази среща трябваше да се проведе в четвъртък пред всички на парламентарната комисия по здравеопазване. Комисията обаче беше отложена заради удължаване на дневния ред на парламента и не е ясно дали се е състояла.

По думите на Ангелов по време на брифинга на здравните власти ситуацията е много сериозна. Той добави, че третата вълна ще отмине, вирусът ще остане и е много важно какви, как и колко бързо ще се вземат решения по отношение на епидемиологичната обстановка. Министърът в оставка обясни, че досега са показали, че могат да взимат бързо трудни решения, и са се справили с трите вълни.

„В нашето поле няма място за политика, тук се касае за живота на хората, няма място за политика“, каза още проф. Ангелов. Той добави, че с него към момента не са говорили да продължи да работи в щаба и след това. По думите му ясно е замирисало на избори и е започнала кампанията, преди да е надживяна предходната предизборна кампания.

Болните у нас паднаха до 400 на 100 000 души

Държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев от своя страна допълни, че 14-дневната заболеваемост за страната е 460 на 100 000, а в сряда е била 400 на 100 000. Това ни отрежда 14-о място в ЕС. На второ място сме по смъртност в ЕС, на трето на Балканите. Най-много заболели има в София, Варна, Русе.

"Най-радостното за мен е, че кривата на заболеваемостта спада, но вече я последва и кривата на смъртността и на хоспитализираните. Най-глупавото е да опропастим тези резултати, ако осъществим тесни контакти по празниците, което ще се отрази на заболеваемостта“, каза Кунчев. Ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски пък посочи, че бдителността не трябва да бъде сваляна въпреки положителните тенденции. Той посочи, че намалението на заразените на двуседмична база е около 40%, а на едноседмична - 25%.

„Има стръмно спадане, но то няма да е до безкрайност, а до другата седмица“, каза генералът. Той посочи, че при починалите на 100 000 се пречупи пикът и в момента смъртността е 22,6 на 100 000. Намалението на едноседмична база е с три процента, а на двуседмична - с пет. Задържането в интензивните клиники е особено тревожно.

„Нищо не е свършило. Не трябва да се успокояваме с това, че започна лятото. Надеждата е във ваксината, което е безспорно. Весели и отговорни празници желая“, заключи ген. Мутафчийски.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.