0

С ветият синод отказа да да даде икони за изложбата в Лувъра „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век), стана ясно вчера. Това предизвика среща между министъра на културата Банов и шефове на БАН, които излязоха със становище, че изложбата е „добре да бъде отменена“.

Светият синод отказа да да даде икони за изложбата в Лувъра „Изкуство и култури в България (XVI – XVIII век), стана ясно вчера. Това предизвика среща между министъра на културата Банов и шефове на БАН, които излязоха със становище, че изложбата е „добре да бъде отменена“.

Учените смятат, че на най-известния музей в света трябва от наша страна да бъде предложена друга изложба, която да обхваща друг или по-широк период от българската история. На заседание на Светия синод от 20 януари 2020 г. е взето решение експонати от църковните музеи да не участват в изложбата. Със същата позиция е и ръководството на БАН по отношение на културните ценности от музеите на Академията. Преди дни проф. Емануел Мутафов алармира, че изложбата ще бъде подредена в отдела за ислямско изкуство на музея и артефакти – български светини ще бъдат експонирани редом с ятагани и други предмети от ислямския бит по нашите земи, които в контекста на изложбата ще бъдат представени като „европейска Турция“. Освен всичко, за да излязат от музеите, където се съхраняват, експонатите по закон трябва да се застраховат, а не е ясно кой би поел тези разходи. До момента договор за третата българска изложба между Министерството на културата и музея „Лувър“ не е подписан. Допълненото рамково споразумение може да бъде изготвено след окончателното договаряне на параметрите на експозицията между двете институции. Председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов пък се срещна вчера с Флоранс Робин, посланик на Франция в София. На разговора присъства и Клод Шасен, директор на Френския културен институт и съветник в посолството. Срещата се осъществява преди предстоящите разговори или среща на Вежди Рашидов с ръководството на музея „Лувър“. По време на разговора страните констатираха, че процесите по предстоящата българска изложба там се развиват спокойно.