Доставка на книги по домовете започва от 25 септември Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Услугата е предназначена за хора с трайно или временно ограничена подвижност и ще бъде безплатна за читателите, съобщи говорителят на читалнята Татяна Вътова.

Имаме такива читатели, на които им е трудно да идват в библиотеката - болни, възрастни, хора с увреждане, услугата е предназначена за тях, допълни Вътова. В момента няма точни данни за броя на потенциалните читатели, които ще се възползват от разноса на книги по домовете, но от РБ "Стилиян Чилингиров" се надяват с този начин на общуване с читателите да привлекат и нови любители на книгите, които до този момент не са били регистрирани точно заради затруднения с достигането до библиотеката. "Идеята е да сме широко отворена социална институция и да дадем на хората, които обичат да четат, достъп до книгите" - коментира още говорителят на библиотеката.


Системата за доставки е простичка - тези, които искат да получат книга трябва да се обадят в Заемната за възрастни на тел. 0879060070 или 054/87 73 32, вътр. 103, да направят справка за наличието на търсеното заглавие и да си го поръчат. Всяка сряда служител на библиотеката ще разнася заглавията по домовете.

Тъй като читалнята няма собствен транспорт, на добра воля библиотекари ще карат книгите с личните си автомобили. Всяка заявка може да включва до три книги с 30-дневен срок на връщане и с право на до три презаписвания. Пак дистанционно по телефона могат да се запишат и нови читатели със затруднения в подвижността.

Шуменската библиотека е една от петте най-стари и петте най-големи библиотеки в България. Има във фонда си над 777 хиляди библиотечни единици, а броят на регистрираните читатели за 2019 година е над 5 хиляди.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Районът е отцепен, ловци попаднали на полуразложените животни по време на лов

Свински мор във Върбица, откриха труповете на 15 глигана

Районът е отцепен, ловци попаднали на полуразложените животни по време на лов

Труповете на най-малко 15-16 диви прасета са били открити от ловци по време на неделния лов в района на община Върбица в Шуменско, научи "Агенция Монитор". На място още в неделя вечерта са пристигнали представители на БАБХ, РЗИ, Областната управа и полиция. Районът е отцепен.

Перлата на Шуменското плато беше затворена през  лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" отваря за туристи от 2 септември

Перлата на Шуменското плато беше затворена през лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" в Шумен отваря вратите си за посетители отново от 2 септември, съобщи пресаташето на Природен парк "Шуменско плато" Ирина Павлова. Перлата на платото беше благоустроена преди няколко години, но едва тази пролет стана достъпна за официални посещения, а от началото на май беше затворена отново за да не се смущават колониите от прилепи в размножитения им период.

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Реставратори върнаха блясъка на Томбул джамия в Шумен

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Фини извивки, поразяваща очите полихромия и нахлуваща през цветни витражи светлина посрещат от края на юли вярващите и туристите в най-големия мюсюлмански храм в България "Шериф Халил паша", познат популярно като Томбул джамия. Преди две седмици е приключила цялостната реставрация на молитвената част, а реставраторите са се прехвърлии в медресето и двора, като всички работи трябва да приключат до края на годината.