Доставка на книги по домовете започва от 25 септември Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Услугата е предназначена за хора с трайно или временно ограничена подвижност и ще бъде безплатна за читателите, съобщи говорителят на читалнята Татяна Вътова.

Имаме такива читатели, на които им е трудно да идват в библиотеката - болни, възрастни, хора с увреждане, услугата е предназначена за тях, допълни Вътова. В момента няма точни данни за броя на потенциалните читатели, които ще се възползват от разноса на книги по домовете, но от РБ "Стилиян Чилингиров" се надяват с този начин на общуване с читателите да привлекат и нови любители на книгите, които до този момент не са били регистрирани точно заради затруднения с достигането до библиотеката. "Идеята е да сме широко отворена социална институция и да дадем на хората, които обичат да четат, достъп до книгите" - коментира още говорителят на библиотеката.


Системата за доставки е простичка - тези, които искат да получат книга трябва да се обадят в Заемната за възрастни на тел. 0879060070 или 054/87 73 32, вътр. 103, да направят справка за наличието на търсеното заглавие и да си го поръчат. Всяка сряда служител на библиотеката ще разнася заглавията по домовете.

Тъй като читалнята няма собствен транспорт, на добра воля библиотекари ще карат книгите с личните си автомобили. Всяка заявка може да включва до три книги с 30-дневен срок на връщане и с право на до три презаписвания. Пак дистанционно по телефона могат да се запишат и нови читатели със затруднения в подвижността.

Шуменската библиотека е една от петте най-стари и петте най-големи библиотеки в България. Има във фонда си над 777 хиляди библиотечни единици, а броят на регистрираните читатели за 2019 година е над 5 хиляди.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Камъните от накитите се оказаха рубини и гранати, използвани за императорите и царете

Вадят Преславското съкровище в нова светлина

Камъните от накитите се оказаха рубини и гранати, използвани за императорите и царете

Преславското златно съкровище ще бъде представено в нова светлина в деня на българската археология 14 февруари, съобщи пред "Монитор" директорът на историко-археологическия музей във Велики Преслав д-р Александър Горчев.

Ветеран фронтовак влезе в стотната си година

Младши сержантът от Втората световна война Димитър Василев влезе във стотната си годишнина, а служители на Военното окръжие в Шумен и заместник-командирът на 29-ти механизиран батальон - Шумен отидоха при него на крака за да честитят 99-ия му рожден ден.

Монументът Шумен влиза в процедура за национален паметник

"Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на социалистическото монументално изкуство

Министерството на културата открива производство по предоставяне на статут на обект с класификация на архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от най-ново време с категория "национално значение" за "Мемориален комплекс "Създатели на българската държава"" в местността Илчов баир над Шумен. Уведомление от заместник-министъра на културата Амелия Гешева е качено на сайта на министерството и в едномесечен срок заинтересованите страни могат да представят свое становище.