БХК праща книги на прокуратурата, от там им връщат Вазов и Йовков

БХК праща книги на прокуратурата, от там им връщат Вазов и Йовков

Грантаджиите пробват да се легитимират с доклади и препоръки, зам.-главният обвинител Иван Гешев: Възпитано е да им пратим български класици

Интересна комуникация с размяна на книги тече от няколко дни между грантаджийския Български хелзинкски комитет и прокуратурата. Това става ясно от жалба до медиите, изпратена от финансираната от мизантропа Джордж Сорос неправителствена организация.

"За втора поредна година главният прокурор Сотир Цацаров отказа да приеме и да се запознае с годишния доклад на БХК за състоянието на правата на човека в България, който организацията публикува и предоставя на българските институции от 1992 г. насам. Главният прокурор е получил изпратения от БХК доклад, както и две други публикации - нови издания на БХК за практиката по антидискриминационни дела и наръчник по антидискриминационно право, но ги връща, извадени и поставени в пощенски плик на главния прокурор", пише в съобщението до медиите на БХК.

Всъщност проверка на „Монитор“ показа, че

 докладът на БХК не представлява здължителен документ

 по закон и това, че той е изпратен до дадена институция, не я обвързва с отговор. Според юристи пратките на БХК не са официална комуникация или сигнал, който има задължителен характер за съдебните власти у нас. В същото време самата БХК от години си партнира с осъдени лица със спорна репутация като австралиеца Джок Полфрийман, който лежи в български затвор заради убийството на студента Андрей Монов. Въпреки това от БХК не се посвениха да предложат осъдения за номинация „Човек на годината“, но след остра обществена реакция я оттеглиха.

Оказва се обаче, че от държавното обвинение са намерили и оригинален начин да образоват "грантаджиите". Ето какво пишат по този повод от БХК: "Озадачаваща е реакцията на заместник главния прокурор Иван Гешев, който не връща получените от него бройки, но вместо това изпраща на БХК бройки от ученически издания на

 книгите „Под игото“ на Иван Вазов и сборник разкази на Йордан Йовков

 В първата заместник главният прокурор е отбелязал глава двадесет и втора - "Батареята на Зли дол", в която борещите се за свободата българи се изправят срещу цяла могъща империя с едно-единствено черешово топче. Във втората е отбелязал разказа за циганката Божура, който започва с описание на това как майката на Божура, Калуда, се възползва от състраданието на хората към дъщеря й, за да печели от търговията си."

„Възприемам изпратеното от БХК като форма на общуване –

 те ми изпратиха 3 книги, аз им върнах две на български класици

 сред които и Патриарха на българската литература Иван Вазов. Книгите на БХК са при мен, ще се запозная с тях“, уточни пред „Монитор“ зам. главният прокурор Иван Гешев.

"Ние сме силно изненадани от реакцията на главния прокурор вече втора година подред. Той, изглежда, или не желае да бъде запознат със състоянието на правата на човека в България, или не намира, че този въпрос засяга институцията на главния прокурор и го демонстрира по този начин". Така председателят на БХК Красимир Кънев коментира решението на "обвинител №1" да "обърне гръб" на защитаващата извършители на престъпления, включително и убийства, неправителствена организация.

"Още по-озадачаващо е посланието на заместник главния прокурор Иван Гешев", смята Кънев. "Предполагаме, че то е свързано с етническите малцинства в България, но какво е точно - остава неясно", пише още в жалейката на лобиращата за легализиране на хомосексуализма у нас организация.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.