БГ звездата в Холивуд Антон Котас: Написах криминален сценарий и заснех филм с приятели

БГ звездата в Холивуд Антон Котас: Написах криминален сценарий и заснех филм с приятели

  • Кейт Бекинсейл ме убива на снимките на Джолт
  • Тодор Чапкънов ми обеща роля в БГ лента, мечтая да играя с Блатечки и Духовникова
  • Актьорът: С първия хонорар си купих компютър, написах криминален сценарий и заснех филм с приятели
  • Майка му Калина: Пее песни на Лили Иванова и Фреди Меркюри


Антон и Калина откровено пред „Телеграф“:

- Калина, вашият син Антон Котас е познат от големия екран. Към него има отправени покани от екипите на мегапродукции като „Кобуеб“ и „Кунг Фюри 2“, с участието на Арнолд Шварценегер. Как едно българче на 12 г. получава шанса да се изяви на световната киносцена? Тони, ти какво мислиш?

К.: Преди няколко години във връзка с някакъв проект Тони беше картотекиран в база данни на кастинг агенция. От там са му се обаждали многократно за най-различни кастинги, но до миналата година не беше избиран за по-голяма актьорска роля. В крайна сметка миналата година така се получи, че в рамките на осем-девет месеца се яви на 4 кастинга и всички те бяха успешни. Късмет, случайност, търпение, вяра, талант – сигурно е комбинация от поне тези неща взети заедно.

А.: Тези участия дойдоха след много кастинги, след които не бях поканен и след години учене на английски и включване в други събития, които ми дадоха опит и увереност. Усетих, че ми е много приятно и хубаво на сцена! И изведнъж кастингите започнаха да стават успешни, да се чувствам не като на изпит, а като приятно време, в което се забавляваш да правиш етюди.


- Как се озова в актьорския състав на „Афтър“?

К.: Предполагам, че причината не е една. На първо място Тони е изключително спокоен и освободен пред камерата, държи се естествено, напълно непринудено. Това мисля си не се учи - или си го имаш, или не. В допълнение той борави с английския език много свободно, и то без акцент на чужденец. Не на последно място приликата между Антон и главния герой в поредицата е очевидна и търсена, така че и това предполагам има своя принос да се спрат на него

А.: В третата част от поредицата се разкрива какъв съм точно - т.е. каква е връзката ми с главния герой. Иначе през повечето време си партнирах с него - Хиро Файнс Тифин, и с екранните ми родители – баща ми и доведената ми майка. Имаше няколко големи сватби, на една от тях дори каня и танцувам с Теса (Джозефин Лангфорд) - другата главна героиня. Общо взето, през всичките си 8 снимачни дни бях постоянно сред актьорите и си изкарвахме доста весело. Случваше се през почивките да играем с Хиро на „хвани топката“, разказвахме си смешни истории, говорехме си за предишни проекти, за снимките на „Хари Потър“, където той участва. Аз го имитирах, а той ми каза, че го правя по-добре от него. Не се взимам толкова насериозно, но беше много яко, че ме уверяваше в това.

С Хиро Файн Тифин, Кастил Ландон и неговите екранни родители по време на снимките на третата част на „Афтър“, който се излъчва по кината в момента.


- На снимачната площадка едва в последните дни се разбира, че е българин. Разкажете ни за забавните моменти от процеса?

А.: Понеже и през почивките постоянно се закачахме с екипа и асистентката, която отговаряше за мен, чувайки, че говоря само на английски е решила, че не говоря български, а и името ми едно по-странно… Идва при мен, дава ми електронното меню и ме чака бързо да избера обяд, докато говори и прави други неща, а то менюто също на английски. Аз не познавам почти нищо от тези странни храни и поръчвам каквото ми падне… Доста често се оказвах гладен след „обилния си обед“, представляващ някакви зелени листа и каперси или каквото е там. Добре че караваната с дребните сладки и солени бързи закуски беше винаги наблизо (смее се).

К.: Не съм сигурна дали курсовете, на които ходи, са причината за това, дали филмите, които държи да гледа без превод, или пътуванията ни извън страната, които правим винаги с него, може би всички заедно в крайна сметка са му помогнали да „чуе“ звученето на английския. Факт е, че с голяма лекота овладява и възприема езика. Отдава му се. Де да беше и с математиката така лесно (смее се).


- Като майка – как ви се стори пред камера? Кои са основните му качества и подозирахте ли, че киното е неговото призвание?

К.: Има един израз „камерата те харесва“ и често ни го казват по адрес на Антон. От много малък без никакво притеснение говореше с хората и изнасяше своите детски представления. В първи клас игра водеща роля в детска пиеса в училище и впечатлението, което остави у всички родители, че едва ли не посещава курсове и класове по актьорско майсторство и е подготвен за това. Истината е, че на него всичко това му идва отвътре. Няма нужда да се преструва и да „играе“. Просто влиза в ролята и изиграва героя според представи за него и така както е описан по сценарии.

А.: И предпочитам тези на злодеите...

Пред актьорската си стая по време на филовата продукция „Кобуеб“


- Любопитна е и още една покана – тази за участие във филма „Джолт“ с Кейт Бекинсейл. Какво се случи?

А.: Филмът изобщо не е детски и участието ми там беше съвсем малко, но пак беше забавно. Аз с още няколко деца участваме в първите сцени, в които много бързо се разкрива образът на главната героиня. А случи се това, че тя ме убива почти веднага, така че – който ме видял-видял (смее се).


- През месец август м.г. се явяваш на кастинг за филма „Долината на любовта“ и печелиш една от главните роли в американската продукция. С кого се среща и кои холивудски любимци ти дадоха съвети?

А.: На кастинга за тази роля беше и режисьорът Тодор Чапкънов. Той се зарадва, като ме видя, защото ме познава от предишни кастинги. Говорихме си, правихме сцената, снима ме. След няколко дни се обаждат от кастинг агенцията и питат дали мога да яздя кон или поне, ако не мога, дали ме е страх от коне. Аз не можех да яздя, то това не е като да караш колело и всяко дете да го може. И тогава татко ми реши да ме заведе до конната база в Славия и да ме пробват как се чувствам на кон и Краси – треньорът, казва – той е като залепен за този кон…. Наистина, чувствах се идеално и нито изпитвах страх, нито притеснение. Много ми хареса да яздя. Е, тогава не яздех, возех се.

К.: А аз направих няколко снимки и видеа и ги изпратих в кастинг агенцията и им казах – „Явно не го е страх да язди кон...“

А.: И след един ден се обадиха да кажат, че са ме избрали за ролята.. Това беше първото ми по-голямо участие, имах 7 или 8 снимачни дни, направо си беше страхотно преживяване вече като актьор на снимачния терен – имах си асистенти, своя каравана е после разбрах, че това е във всеки филм, в който си актьор. Много ми харесва.

К.: И като резултат и до този момент Тони продължава да ходи на езда, като от доста време вече язди сам и не се вози, а наистина язди.

С Тодор Чапкънов по време на снимките на "Долината на любовта".


- Музиката е другата страст на Тони. Изпълнява песни на Емил Димитров, Лили Иванова... Как се запали любовта към мелодията и творчеството на тези велики български певци?

К.: Неговата учителка г-жа Мая Василева. Тя го привлече в хора на НУКК, избра му песни, показа му, че може да се справи. Ние не можехме да повярваме как изпълни „Събота вечер“ на Лили Иванова в зала 1 на НДК по време на годишния концерт на Михаил Белчев. А на изложението за дигитален маркетинг – WEBIT, Тони пя Фреди Меркюри, който сам си беше подготвил. С баща му онемяхме, а всички гости станаха от масите си и дълго аплодираха. Преди пандемията го очакваха няколко участия във Военния клуб и Зала 1 на НДК, но пропаднаха. Тогава пък дойдоха киноангажиментите.


- Извън музиката и киното какво дете е той?

К.: От първи клас е в НУКК – Горна баня. Обожаваше началната си учителка г-жа Ермолина. Сега вече е 6-и клас, нарастват ангажиментите в училище. Със сигурност предпочита да прави нещо по-забавно пред това да решава задачи и учи уроци, но хубавото е, че разбира колко важно трябва да се отнася към ученето и ангажиментите, свързани с училището изобщо, тъй като това ще предопредели до голяма степен неговото бъдеще.

А.: Обичам да се движа – тичам много бързо, ходя на плуване, карам ски и колело, ходя и на езда. С първия хонорар от филм си купих най-хубавия компютър и професионална програма за видеообработка.

Много обичам да правя кратки филми – да ги обработвам, да слагам ефекти.

Обичам да играя на конзоли и игри в мрежа с приятели, петък и събота гледаме сериали и хубави филми до късно вечер.


- Лятото е към своя край, успяхте ли да си подарите заслужена почивка?

А.: През лятото имаше и почивка, и пътувания, но и учене. А между всичко това успях да се снимам и в една реклама. Иначе започнах да си разучавам новата програма за монтаж на филми. Докато бяхме на морето, написах сценарий. И после всички, с които бяхме, ми станаха актьори! Вече имам филм - 12 минути, криминален, с неочакван край.


- Какво предстои на Тони? Бихте ли го включили в реализацията на българска продукция или държите на постиженията зад граница?

К.: Да участва в български филм или сериал, е една от все още неосъществените мечти и желания на Тони. Истината е, че той обожава да се снима и дори няма толкова голямо значение дали проектът е български или чуждестранен, важното е да е пред камерата и преживява събитията на своя персонаж.

А.: Това ми е мечта. С Тодор Чапкънов вече снимах и ми е обещал да ме покани и в български филм.

Бих искал да играя с българските актьори, които обичам много: Геро - каква роля в „Зорба“, Рачков, Асен Блатечки, Теодора Духовникова.

С мама и тати ходим често на театър и си представям, че играя с моите любимци.


- И за финал – какво си пожелавате вие и вашият син?

А.: Много искам да успея да вляза в Американския колеж. Вече ходя на уроци по математика и български. Иначе много бих искал да участвам във филм на „Марвел“, но не сега, а когато порасна и съм възрастен, за да не е детски филм. А сега си пожелавам следващото ми участие да е в български филм или сериал.

К.: Пожелавам си да постига и да сбъдва. Пожелавам си да се радва и да цени всичко, което има в живота си, да го прави все така пъстър и многопластов. А като родители с неговия баща си пожелаваме да можем дълги години да се радваме на всичко, което той прави и създаде по пътя си, на което и поприще избере да се раздава.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.