Ученици учат като Хари Потър

Ученици учат като Хари Потър

Школото има двор с домашни птици и оранжерия със зеленчуци

Ако отидете в столичното 51-во училище, може да решите, че сте попаднали в приказния свят на филма Хари Потър, или по-точно в замъка Хогуортс. Но там, където учениците се обучават да се грижат за растения и животни. Атмосферата е толкова необичайна и красива, че няма да ви се иска да тръгнете.

У дома

Първо, защото целия двор на училището, което се намира близо до Центъра по хигиена е населен с изрядно поддържани плодни дръвчета, липи и други културни растения. До всяко има табелка с класа и класния ръководител, който го е засадил и кога. Вместо обичайните асфалтирани и бетонирани площадки, има красиво оформени алеи с цветя, алпинеум, беседки, дори чинове на открито, разположени под сянката на стари дървета. Пак там навън е разчертано пространство за игра на шах, но с огромни фигури. И представете си, на чиновете учителите могат да провеждат часове, когато настъпят жегите, ако пожелаят.

Параклис

Покрай тези чинове, се извива кокетна пътечка, която води към мъничък параклис, чиито стенописи са направени от самите ученици, под вещото ръководство на художници учители. Накратко, не училище, а приказен замък, от който на никого не му се тръгва.

Опитно поле

Едно от най-любопитните места, разбира се е оранжерията, пълна с огромни домати и краставици, които в началото на август бяха започнали да зреят. Те, разбира се са засадени след пролетната реколта от салати, лук и други зеленчуци, за да се спази сеитбоорот. До всички тези растения, дъхави треви, и плодни дръвчета весело се вият маркучите на капково напояване. А наблизо са големи сандъчета с уханни подправки сред от джоджен, босилек, магданоз и разбира се люти чушки. Отново

Вероятно малцина ще повярват, че тази приказна картина описва училище, още повече българско, но безспорен факт е, че то съществува. Става още по-привлекателно, ако човек го види на живо. Толкова, че много негови ученици, а и учители, които са карали стажовете си в него, след това се връщат да обучават следващите поколения в същия дух. Изрично е да се казва, че учителите са повече от задружни, а на същото учат и учениците.

Копнеж

Преди 13 г. обаче школото не е изглеждало по този начин. Имало е дървета, но дворът е бил обрасъл с трева, а плочките не са се виждали от нея. Тогава директор става Асен Александров и обръща всичко с главата надолу. Дотолкова, че не само никой не иска да си тръгва от училището, ами то става любимо и на учители и ученици от Скандинавието, Великобритания, Чехия, Словакия, Италия, Испания, Португалия, Германия, Франция, Англия. И понеже заради Ковид пандемията взаимните визити са ограничени, често колегите на бг учителите от тези страни звънят и ги молят да им пускат „лайфове“ от телефоните си с двора, доматите и кокошките, беседките и картините. За да следят с интерес какво се случва с двора, растенията и птиците в София.

Сами

Идеята на директора и колектива е учениците да се чувстват в неформална атмосфера и така да се стимулират творческото мислене и трудолюбие. В много от дейностите се включват и учители и ученици, като целта да е да се придобиват специфични знания и умения, разказва Антоанела Славейкова, зам.директор, която работи там от деветдесетте години.

Опитно поле от Великобритания ли?

идеята за създаването на оранжерията със зеленчуци дошла от обучение на учителите във Великобритания, където с гордост им показали своите опитни полета със зеленчуци и плодове. Такива има в изобилие и в училищата във Финландия и Скандинавието, разказва Антоанела Славейкова. Аз обаче съм от поколението, което не само е виждало опитни полета, но сме имали такъв предмет за сеитбоорот в училище навремето и дълбоко се засегнах,пошегува се зам. дректорката. Когато разказала за това на директора при завръщането си, той не му мислил много и решил да направят оранжерия. Така учениците, когато имат часове по природни науки отиват и наживо виждат как се засява семенцето, сами се грижат за разсада през зимата в парника, наблюдават циклите на живота, нещо, което не е познато за образованието в близкото минало на българина. Когато е възможно децата опитват от зеленчуците, разказа тя. За жалост те не могат да бъдат използвани в училещния стол, заради правилата на доставка на храни.

Част от дърветата в градината са наследство, но по-късно почти всеки учител който напуска засажда дърво. Има орехи, вишни, дюли и др. плодни дръвчета. А в грижата за тях помагат и се обучават учениците. Така атмосферата и красотата в училището се превънала в общо дело на деца и учители, тоно като в един истински дом.

Затворен цикъл: Яйца от школски кокошки

Когато станало ясно, че много деца дори не са виждали истинска кокошка и вярват, че всъщност яйцата идват сами в кутиите по щандовете на магазините, ръководството на училището решило да отглежда няколко кокошки. За да се знае как израстват от пиленца, превръщат се в ярки, снасят яйца и след това стават големи кокошки или петли. Оградили малко пространство с телена ограда близо до едно от дърветата. След няколко месеца пилетата се превърнали в ярки, а мястото било най-посещавано от учениците, които им хвърляли трева.

Основната цел обаче била да покажат на подрастващите затворения цикъл в земеделието. Как растителните отпадъци от оранжерията вместо да отидат в кошчето, стават храна на домашните птици. Които пък след това ще снесат яйчица.

Столичното опитно поле разполага и с копостарник, в която се събира излишната трева и след това се тори с нея почвата в оранжерията.

Целият свят е сцена

Очевидно е, че философията на обучение и управление в 51-во училище се ръководи от гениалните строфи на Шекспир. За това че целият свят е сцена и ние играем различни роли в различни части от живота си. Така снимките на всички учители са наредени в един от коридорите, но дегизирани като известни филмови, театрални актьори и поп певци и артисти. В момента разширенията на коридорите на училището се превръщат в малки библиотеки с диванчета, където който пожелае може да чете и художествена литература. Диванчетатат пък се правят от палети, а върху тях са поставени артистични възглавници. Стените на коридорите са украсени с графики и живописни творби на учениците като в истинска галерия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.