Билкова бира бъркат бг криобиолози

Билкова бира бъркат бг криобиолози

Пиво с екстракт от мента и маточина разработват учени от Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия. За пивото с билки и цветя пред вестник „Телеграф“ разказва проф д-р Габриела Маринова.

Tази година тя и колегите й завършват експерименти за получаване на пиво, в което е вложен екстракт от билки. Учените избрали именно тези лечебни растения, защото те най-добре си „партнират“ с хмела. Пивото е единствената напитка с хмел и тя го прави уникално, разказва проф. Маринова.

 Според чужестранни изследватели пивото, обогатено с тинктура от маточина се характеризира с подобрени антимикробни и антиоксидантни свойства. Ментата пък притежава болкоуспокояващо и спазмолитично действие, предизвиква рефлекторно разширение на коронарните съдове на сърцето, действа жлъчегонно. Понижава кръвното налягане, регулира пулса, препоръчва се и при депресия, подобрява паметта.

 

Пиво с цветя и плодове създадоха учените миналата година.Те се насочили към използването на природни растителни продукти, които са достъпни, отглеждат се в нашата страна и същевременно допълват и имат положително въздействие върху качествата на пивото. Учените влагат арония и боровинка, както и екстракти от виолетка и латинка.

 Ролята на антиоксидантите в съвременните хранителни системи е значителна. “Най-общо казано те са вещества, които предпазват човешкия организъм от последствията на окислителните повреди, но съществуват опасения относно използването на традиционните синтетични антиоксиданти, например - бутилиран хидроксианизол и бутилиран хидрокситолуен, които могат да се окажат канцерогенни. Поради това нараства интересът към откриването на нови и безопасни антиоксиданти от природни източници”, разясни ученият.

 Те се съдържат преимуществено в растителните храни, като плодовете и зеленчуците. Това е добър подход за повишаване на антиоксидантната активност и подобряване на функционалните свойства на напитката, както и за получаване на нови асортименти от нея. Изборът на подходящи щамове дрожди също е важно условие за успешното протичане на ферментацията и получаване на пиво с ароматно-вкусов профил, задоволяващ изискванията на потребителите.

В пивото има 8 съставки, които изпълняват роля на антиоксиданти – полифеноли, изохумулони, витамини, дрожди, ксантохумол, серен диоксид, редуктони, меланоидини.

 При влагането на арония е установена по-висока антиоксидантна активност в рамките на 34-40%, а на боровинка – 55-56%. Подобно при влагането на цветя екстрактът от виолетка е допринесъл за подобряване на антиоксидантната активност на пивото с 47-55%, а този от латинка – с 38-40%. Заедно с антиоксидантната активност, положително е повлияно и съдържанието на полифеноли, флавоноиди и антоцианогени в напитката.

 “Бизнесът се интересува от идеите, но решението за прилагането им е негово. Надявам се на по-голям интерес от малките занаятчийски пивоварни, които имат възможност да произвеждат пива с уникален вкус. Това е един сегмент от пивоварната индустрия, който се развива с нарастващи темпове по цял свят”, обяснява професорът.

 

При влагането на плодове е по-лесно, но при използването на екстракти от цветя трябва да има насаждения от тях и някой, който да приготви екстрактите. Екстрактите от цветя и екстрактът от билки са предоставени от екипа на доц. д-р Ваня Петрова, катедра „Хранене и туризъм“ към Университета по хранителни технологии, Пловдив, с който учените си партнират.

 

Изследват микробиома

на българската напитка

 

Микробиомът на българското пиво чрез нова технология ще изследва д-р Сергей Иванов от Център по биология на храните. Микробиомът представлява съвкупност от всички микроорганизми, които живеят в дадена среда. Тяхното изучаване ще помогне да се обяснят и прогнозират откриваните при други изследвания необикновени съчетания от метаболити, антиоксиданти, аромати и др. съединения в бирената категория, които се оказва, че са специфични за всяка пивоварна. Проучването на микробиома ще допълни и разшири проведените с хроматография и ядрено-магнитен резонанс анализи на метаболитите в пивото,  които се реализираха преди 3 години.

 

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.