БГ токът за бизнеса 3 пъти по-скъп от германския

БГ токът за бизнеса 3 пъти по-скъп от германския

Електроенергията за бизнеса за днес в България е на цена, която е 3 пъти по-висока отколкото в Германия, сочат данни на сайта energylive.cloud за сегмента „Ден напред“.

За четвъртък вчера на Българската независима енергийна борса базовата енергия в сегмента бе изтъргувана на средна цена от 362,09 лв. за мегаватчас (188,30 евро). За ден е отчетен спад от 2,7%. Във ФРГ и Люксембург за днес бизнесът в сряда е напазарувал необходимия ток

по 61,50 евро за мегаватчас

като спрямо предишното денонощие има поскъпване от 2,3 на сто.

Подобна ниска цена за четвъртък е била постигната и на енергийната борса в Чехия. Стойността на мегаватчас ток за бизнеса за днес там е бил купуван средно по 74,37 евро, като е регистрирано поевтиняване от 12,5%. Близки са цените в сегмента и в Полша, където тя е с 5,03 на сто по-ниска от котировките за сряда и за четвъртък търговете са затворили на средно ниво от 75.02 евро за мегаватчас промишлен ток.

В съседните страни на България, членуващи в ЕС - Румъния и Гърция, вчера цените в сегмента „Ден напред“ бяха по-високи, отколкото на нашата енергийна борса. В Румъния са регистрирани средни стойности на базовата електроенергия от 206,49 евро за мегаватчас, като е отчетено дневно поевтиняване от почти 22%. В Гърция пък средната цена в сегмента за днес е по-висока от румънската и достигна ниво от 212,10 евро/мВтч и спад от 7,1 на сто.

От 19-те енергийни борси, за които energylive.cloud подава данни, в сряда

най-голямо поскъпване от 63,3% за ден е отчетено в Нидерландия.

Въпреки немалкото нарастване на цената в сегмента „Ден напред“ там цената е 151,95 евро за мегаватчас.

За четвъртък в 10 от тези 19 борси в сегмента стойността на промишления ток е била над 200 евро за мегаватчас. Най-скъпа електроенергия вчера са напазарували фабрикантите в съседна Сърбия - по 223,17 евро/мВтч, като за ден е отчетен спад от 3,1%. На второ място по скъп ток за днес са Словения и Хърватия с по 221,71 евро за мегаватчас. Малко след тях с 221,43 евро/мВтч е Швейцария. В замяна на това в Словакия пък токът за бизнеса за четвъртък е около 3 пъти по-евтин и е бил изтъргуван в сряда по 74,37 евро/мВтч, като е отчетен най-големият дневен спад на цената от 67,1 на сто, сочат още данните на сайта energylive.cloud.

Според шефа на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Валентин Николов един от шансовете в България да има по-голямо предлагане на евтин ток е да бъдат завършени на първо време ремонтите в ПАВЕЦ „Чаира“. По думите му там се очаква до края на годината да бъде пусната още една турбина. Общата инсталирана мощност на четирите турбини е 900 мегавата.

Ден преди това енергийни експерти и ръководители от енергетиката обсъждаха с правителството мерки за овладяване на галопиращите цени на тока за бизнеса. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.