БГ студенти във Великобритания с 2-годишна виза за работа

БГ студенти във Великобритания с 2-годишна виза за работа

Българските студенти, които ще започнат обучението си във Великобритания през учебната 2020/2021 г., ще могат да останат на Острова и да си търсят работа две години, след като завършат. Досега те имаха гарант за труд само за четири месеца, обясни Благовеста Евтимова от консултантска къща „Дарби“.

25% от всички бакалаври в Англия са от Европа, като за последните 5 години от България са над 6 000. Затова правителството

запазва всички студентски правила и привилегии

за целия период на обучение на всички, които ще продължат обучението си там. За тях има безплатно здравно обслужване, финансирането остава за целия период обучение. При въвеждането на миграционни визи след Брекзит университетите ще могат да издават писма на своите чуждестранни студенти, за да могат да влизат и излизат от Острова безпроблемно. „Интересът към Великобритания не е спадал, тъй като продължава да е страната с най-много програми на английски език“, заяви Евтимова. Британските университети са изготвили и класация за заплащането спрямо специалността и ВУЗ-а, който студентите са завършили. Една година след завършването най-доходоносни са специалностите бизнес и финанси, компютърни науки и право. Това важи обаче ако са възпитаници на Оксфорд, Кеймбридж или колеж Империал.

Медицината и стоматологията пък се оказват най-добре заплатените

професии 5 години след дипломирането. В Англия обаче трудно приемат в тези специалности и желаещите трябва да изкарат и допълнителни изпити по теория и практика, за да кандидатстват успешно. Устойчиви доходи имат и завършилите в направленията икономиката и финанси, фармакология, токсикология и фармация.

Германия се нарежда като втора най-желана дестинация за образование в чужбина. Миналата година натам са се насочили над 6000 българи, посочва консултантът Кристина Семкова.

1/3 от тях избират Германия заради безплатното образование.

Голяма част от студентите са медици, тъй като там няма допълнителни изпити и българската диплома се признава. Обучението обаче е основно на немски език. Програми на английски има само в бизнес сферата и ИТ.

Топ три на най-желаните страни за обучение в чужбина допълва Холандия, където миналата година са заминали над 3 100 бг студенти. Това нарежда страната ни на 6-о място по новозаминаващи възпитаници след Германия, Италия, Китай, Белгия и Великобритания. Ниската земя привлича с обучението на английски и сравнително разумните разходи за живот. Бонус е намалената на половина такса от малко над 2000 евро за първата година.

Предходни години Скандинавия също привличаше бг студенти. Тази година обаче няма ръст, тъй като Дания намали бройките за студенти от Европейския съюз и въведе по-строги правила за прием. Единствено Швеция привлича повече желаещи заради програмите на английски, но това се отнася най-вече за магистратурите.

Всички университети в Европа

наблягат все повече на новите технологии.

В част от тях се предлагат онлайн модули, а в други лекциите не се четат от професора, а се изпраща линк.

Кандидат-студентите могат да получат повече информация за документите, които им трябват по време на изложението, което консултантска къща „Дарби“ организира тази събота (21.09) в София в хотел „Хилтън“ или на 29.09 във Варна в хотел „Дамят“. И двете започват от 11 ч. От 12 пък стартират семинари, на които желаещите могат да научат как се пише мотивационно писмо, а родителите да проучат какво финансиране предлагат различните университети. За учениците от 11-и и 12-и клас пък ще има кариерни тестове, които да им помогнат да изберат своята специалност.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.