БГ студенти атакуват вузове в Канада и Чехия

БГ студенти атакуват вузове в Канада и Чехия

Между 8 000 и 10 000 абитуриенти се насочват към чужбина

Ръст на интереса на българските студенти към презокеанските дестинации като САЩ и Канада и Чехия. Това отчитат като образователни тенденции консултантите от „Интеграл“ преди предстоящото изложение „Световно образование“ този уикенд в НДК.

„Канада е страната, която тепърва ще се налага като образователна дестинация, тъй като отпаднаха визите за българи“, това заяви Николай Христанов при представяне на образователните тенденции за чужбина. Той обясни, че след завършване на образователна степен в Канада студентите имат право да кандидатстват за работни визи и да останат да работят в страната за определен период от време в зависимост от програмата, която са избрали. Обучението


на година излиза между 10 000 и 50 000 хиляди долара,


но заедно с необходимите документи кандидатите трябва да покажат, че имат възможност да се издържат през първата година от престоя си. Сред популярните опции за нискобюджетно следване в Америка са Обществените колежи, обясни Христанов. В тях се предлага обучение в двугодишна образователна степен, а след тях студентите могат да се прехвърлят в университет за още 2 години. На изложение „Световно образование“ ще присъстват и представители на канадското посолство в Румъния, които да разяснят условия. Разнообразните програми за чуждестранни студенти и икономическия растеж в Чехия са причина страната да стане част от новите образователни дестинации.

По данни на консултантите през последните десет години средно между 8000 и 10 000 от завършващите абитуриенти у нас се насочват към образование в чужбина. Най-желана си остава Великобритания, въпреки че тази година консултантите отбелязват 9% на българските кандидат-студенти. Документи за прием са подали 1900, докато миналата година за били 2080. В същото време има

ръст на желаещите българи да учат в най-престижните британски университети

- Оксфорд и Кеймбридж с 65%. Подадените оферти са 33, а през миналата година са били 20. Сред предпочитаните специалности в тях са компютърните науки, психологията, философията, лингвистиката и икономиката. Приетите тази година ще се възползват от пълното кредитиране на образованието си за целия му четиригодишен срок. Консултантите успокоиха, че за следващата година с предстоящия Брекзит университетите обмисля социални стипендии от Европа.

Втора най-желана страна и тази година е Холандия, като България се нарежда на 7-о място по брой студентите, които е изпратила. Страната на лалетата е привлекателна с по-ниската такса за първата година – 1040 вместо 2080 евро. От консултантите уточниха, че за специалности като аероспейс инженеринг, компютърни системи и технологии изискват и матура по математика. Някои университет пък провеждат и отделни изпити по математика, ако нивото в гимназията не е било достатъчно засилен.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.