0

Б ългарският пилот Марио Бакалов, който стана известен с факта, че управлява най-големия самолет в света, пенсионира и най-старата машина на „Луфтханза“. С емоционален пост във Фейсбук Супер Марио, както го наричат колегите му, обяви, че моментът бил изключително емоционален за него.

„С моите колеги изпратихме последния останал А380 в компанията за дългосрочно съхранение в пустинята в Испания… Вероятно повече няма да видим самолета “MH”, кръстен на град Ню Йорк“, написа той.

Сбогом

„След многобройни полети и вълнуващи преживявания с това уникално постижение на техниката за голямо съжаление дойде време да му кажем сбогом.

Сигурен съм, че този прекрасен самолет ще липсва не само на нас, пилотите, но и на всички пътници, които са имали възможност да летят с него. За нас, пилотите, на А380 започва нов етап в кариерното ни развитие. Какъв ще бъде той, ще ви съобщя много скоро“, завършва Бакалов.

Интересна подробност за българина е, че от 2014 г. той е пилот на най-големия пътнически самолет в света – Airbus A380. На 16 октомври 2016 след дълга подготовка Супер Марио и неговият екипаж кацат с А380 в София на демонстрационен полет и придружени от 3 изтребителя МиГ-29 на ВВС. Хиляди фенове на самолетите и авиацията се бяха събрали около летището, за да наблюдават кацането и 3 часа по-късно излитането на самолета гигант.

Бебе

Само преди по-малко от месец Марио се ожени за любимата си Мария. От профилите им в социалните мрежи става ясно, че се готвят за най-хубавото нещо - да стават родители. За почитателите си Бакалов пусна и закачлива снимка от ергенското си парти, седнал върху пояс в басейн.

В края на юли пък българският пилот и екипажът му летяха от Франкфурт до Палма де Майорка на борда на единствения Boeing 747-8 в историческите цветове и ливрея от 70-те години.