БГ печалба

БГ печалба

Всеизвестен факт е, че разбиранията за търговия и печалба в България са изкривени като сварен макарон. И правилото важи за почти всяка обществена услуга, без значение дали я предлага частник или държавата и дали заплащаш за нея кеш, чрез осигуровки, данъци и т.н. Традицията у нас повелява ден година да храни, а законът за БГ печалбарството е суров и се спазва безотказно.

Отиваш на море, ала не можеш да стигнеш до морето, понеже някой си е спуснал бариера и ти иска 20 лв., за да я вдигне. А ако все пак се добереш до плажа, получаваш билет за последния ред на спектакъла, в случай че не се бръкнеш още двайсетачка за чадър. После сядаш на по бира и картофки, а пък плащаш двойно уиски ли порция цаца отгоре, естествено „случайно“ попаднали в сметката. За капак стаята в хотела няма нищо общо със снимката в интернет. Викаш управителя, а той вдига рамене, но понеже не отстъпваш и започваш да го плашиш с КЗП, БАБХ, здравното и още шест министерства, накрая се предава и излиза с оферта - плащаш само три нощувки и ти връщат личната карта, да си тръгнеш по живо, по здраво. Да ти се отще и ваканцията пуста! Качваш се на колата и отпрашваш обратно, а на печалбарите хич не им пука ще се върнеш ли отново, нали са ти поопразнили джобовете. Все някъде по пътя пък ще чуеш и прословутото: „И к`во праим ся?“. Ала все още не си поолекнал достатъчно, за да се отскубнеш от капана. С други думи, ако някой си е помислил, че спектакълът свършва тук, или че автор на сценария е една баба в трамвая, а не споделям горчивия си опит, много се е излъгал. Та да се върнем на „хепиенда“. Който си има кола, трябва и място за паркиране да й намери. Пред блока обаче ни едно свободно място. А колата не се побира в асансьора, не можеш да си я занесеш вкъщи. Лоша работа, ситуацията е патова. Щеш, не щеш качваш я на тротоара и се кръстиш онези от общината да си пият кафето до 9 часа на другия ден, та да се разминеш с фиша. Още по зле стоят нещата, ако трябва да се намърдаш например някъде в центъра на София. Да си намериш място в сърцето на столицата е мисия невъзможна. Някой ще каже: „Е, той градът не е мислен за толкова много хора!“. Е, той и Манхатън не е пораснал в последните 100 години навътре в океана, но само преди три месеца видях как там многоетажните паркинги на платформи не са останали само на хартия. И ако все пак си намериш място в платените зони за паркиране на родната столица, да не си отдъхваш, понеже като нищо ще се сблъскаш с поредния некоректен „търговец“. И пак ще вметна, разказвам от първо лице. Нямам нищо против платения престой в центъра, има го във всяка развита европейска столица. Би следвало да свали хората от колите, да отпуши трафика, да прочисти дробовете им. Общината пък да печели допълнително от билетчета за метрото и трамвая и София да расте, но да не старее. Но имам против толерансът при платения престой също като многоетажните паркинги да остава само на думи. Последният пример за това е от преди няколко дни, когато пред работното ми място служител в жълта жилетка сякаш се е подпирал на колата ми с вперен в талона на таблото соколски поглед, отмервайки секундите преди времето ми да изтече. Няма как да е иначе, щом пуснах два SMS-a едва пет минути по-късно, а скобата вече беше щракнала. Да не говорим, че системата първоначално прие напразно моето разплащане, а секунди по-късно получих „честитката“ за още 30 лв.

Коректността спрямо клиента е правило номер 1 в развитите икономики. За това, ако ще ги гоним европейците и американците, добре би било да се замислим върху него, така че лъскавата хотелска стая да не я гледаме само на снимка в нета, а толерансът, за да стигнеш до колата си или да пуснеш SMS-a за Синя зона, да не остава само на думи. Иначе и със скоба, и без скоба все ще си боксуваме.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.