БГ опера ще спори с Бирмингам, Венеция и Комо на финала на конкурса FEDORA

БГ опера ще спори с Бирмингам, Венеция и Комо на финала на конкурса FEDORA

Еврокомисар Мария Габриел изпрати поздравителен адрес до екипа

Държавна опера – Стара Загора, получи специален поздравителен адрес от Мария Габриел, еврокомисар по иновации, култура, образование и
младеж. Той е във връзка с достигането до финала на оперната надпревара за образователни спектакли, организирана от FEDORA – най-престижната европейска платформа, подкрепяща иновации в оперното и балетното изкуство. На финала Старозагорската опера се конкурира с още 3 изключителни европейски грандове – оперите на Бирмингам, Венеция и Комо. Победителят ще бъде обявен на 18 ноември, а церемонията ще може да бъде наблюдавана на живо в социалните медии на платформата FEDORA.

В поздравителния адрес се казва: "Този новаторски подход не само съответства на необходимостта да се създаде и разшири аудиторията, като секторите на културата и творчеството бъдат направени достъпни по пътя на приобщаването. Той също така има потенциала да отговори на намеренията, заложени в бъдещата програма „Творческа Европа“, коятоследва да влезе в сила от 2021г. Европейската комисия с гордост подкрепя платформата Fedora в направлението й "ТворческаЕвропа", тъй като тя дава възможност не само за награждаване на висококачествени оперни и балетни продукции, но и за привличане на частно финансиране за такива дейности чрез наградите  си", завършва Мария Габриел.

Проектът „Образователна опера за специални млади хора“ е най-иновативният български замисъл, който съчетава музика, танц и оперно изкуство с образователно-терапевтични цели. С него Старозагорската опера се стреми да предостави музикални и танцови работилници за млади хора с генерализирани разстройства на развитието, които ще има възможност да се изявят с подкрепата на психолози, млади доброволци и оперни артисти на сцената на Старозагорската опера в специалния интерактивен спектакъл „Аз съм музикант“.
„Нашето вдъхновение и мотивация за реализирането на идеята идва от
факта, че оперната музика може да се използва много ефективно в подкрепа на развитието на деца и младежи със специални нужди и ние сме убедени, че ще го докажем чрез идеята ни. Ние вярваме, че нашият иновативен замисъл ще вдъхнови и други културни и социални организации да работят съвместно за развитието на приобщаващи продукции“, споделя директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.