БГ медици борят COVID-19 с лекарство за паразити
3

БГ медици борят COVID-19 с лекарство за паразити

Проф. Иво Петров: Нобелови лауреати са го създали, замествалo е хлорохина

Лекарство за паразити може да се окаже ключово в битката с коронавируса, а България е на път да направи пробив в лечението.

На брифинг в здравното министерство вчера шефът на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов заяви, че през месец май у нас е стартирано клинично изпитване с лекарствения продукт ивермектин.

България е първата страна в ЕС, която е започнала такова клинично изпитване. То се прави изцяло от български екип, но е провокирано от учени в Австралия. Всъщност за тяхното откритие пръв съобщи още през април националният консултант по инвазивна кардиология проф. Иво Петров. Пред "Телеграф" проф. Петров разказа повече за лекарството и неговото приложение.

„Поехме инициатива за евентуално изследване на този медикамент.

Той се оказа на разположение в България благодарение на една от фармацевтичните компании, която успешно го прилага във ветеринарната медицина.

Направи се организация и благодарение на институциите – Изпълнителната агенция по лекарствата и Министерството на здравеопазването, ивермектина беше регистриран като продукт, който да бъде включен в проучване. Не като стандартен лекарствен продукт за употреба от хора, но като медикамент, който да бъде включен в клинично изпитване. Наистина имаше много бърза намеса отстрана на държавните институции“, разказа проф. Иво Петров.

Ивермектинът е синтезиран през 70-те години на миналия век и е плод на усилията на трима учени, които са Нобелови лауреати, сподели проф. Петров. По думите му благодарение на този медикамент са спасени милиони. „Той е приложим най-вече в тропическите региони където има много паразитни заболявания, които засягат черва, нервна система, очи.

По ирония на съдбата ивермектинът е открит като заместител на хлорохина,

който беше издигнат до небесата, като „Средството“ срещу COVID-19 и после беше смазан и зачеркнат едва ли не като неработещ. И двата продукта са използвани за лечение на малария“, обясни проф. Иво Петров. В последствие ивермектинът е намерил приложение в лечението на паразитни заболявания. „Десетки години медикаментът е прилаган в хуманната медицина, а след това е пренесен във ветеринарната медицина“, разказа още проф. Иво Петров.

Всъщност в България продуктът е регистриран именно за лечение и профилактика на различни външни и вътрешни паразитози при животните.

Приложението му срещу коронавирус обаче бе признато и от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA) – САЩ. Според публикувания доклад еднократно лечение с продукта е способно да доведе до намаляване на вируса в клетките с до 5000 пъти за 48 часа. Освен това ивермектинът е включен в списъка на основните лекарства на СЗО.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.