БГ Мадоф си призна, че е фараон, все му е виновен Делян Пеевски

БГ Мадоф си призна, че е фараон, все му е виновен Делян Пеевски

Отряза си театрално руския мустак в дистанционно интервю

Цветан Василев, родният еквивалент на крупния аферист Бърнард Мадоф, предприе нестандартен ход. От основен спонсор и поръчител той се превърна в говорител на кампанията за фалшивите новини, която обслужващи го журналисти водят от години.

До тази конфузна ситуация се стигна, след като лично съпругата му Антоанета Василева порица автора на филма, поръчан срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. В бясна реакция ексбанкершата скастри Николай Стайков от Антикорупционния фонд, че не е отговорил на очакванията им. Само няколко дни по-късно дъщерята на афериста – Радосвета Василева, се скара и разграничи от НПО-то „БОЕЦ“ на Георги Георгиев, силно доверен доскоро човек на банкера беглец и негово лично оръжие. Пак Радосвета скръцна със зъби на журналиста Явор Дачков, направил програмно интервю с Василев преди време. В необуздан пристъп на ярост тя призова в Туитър писанията на Дачков да бъдат „четени с противогаз“ и уточни вещо, явно преглеждайки хронологията на връзките: „Мислете колко евтини могат да бъдат думите“.

След тази наказателна серия, разтълкувана като снемане на доверието от изброените журналисти, банкерът беглец демонстрира на платените си клакьори как се правят нещата. В почти едночасова онлайн връзка София-Белград Цветан Василев наговори цял куп лъжи, прекъсван само на няколко пъти от формално водещата интервюто с него слушателка – Люба Кулезич, която направи уводно встъпление, че не получавала пари от него.

По време на дългия си монолог банкерът беглец се опита да замаже гафа, който допусна само преди няколко дни. В декларация до спецсъда, подсказана му от неговите скъпоплатени с окрадени от КТБ пари адвокати, аферистът буквално призна, че банката е работила като пирамидална структура, а той самият е главният фараон. От изявлението му стана ясно, че под негово ръководство „Фирмата“ е раздавала кухи кредити и е била източвана, а рухването на банката е било неизбежно.

Признанието на БГ Мадоф е закъсняло. Три авторитетни източника вече потвърдиха, че КТБ е пирамида, а Василев - кредитен фараон. Първи, още през август 2014 г. световноизвестният финансист Стив Ханке, наричан Бащата на валутния борд у нас, заяви: „Случаят с КТБ прилича на откровена измама от типа инвестиционни пирамиди“. Същият факт беше огласен и от международната разследваща компания „АликсПартнърс“, която според Цветан Василев издавала „платени индулгенции“, както и от авторитетния Вашингтонски арбитраж, за който банкерът беглец още не е измислил „подходяща квалификация“. Той и адвокатите му обаче много добре знаят, че Василев, който ужили вложителите с между 5 и 6 млрд. лева, може да получи 20 години затвор. Именно заради това им е изгодно да правят внушения.

Декларацията с признанието, че Василев е фараон, е грандиозен гаф, който трудно може да бъде изчистен. За да излезе от конфузната ситуация, Цветан Василев за пореден път претопли фейковете, многократно тиражирани от неговите пионки – Огнян Стефанов и Илиян Василев - съответно агент Академик и агент Сашо (Драган) от ДС. Последният даже имаше наглостта да заяви преди време най-безцеремонно, че КТБ не била черна дупка, а сега усърдно петни репутацията на основния враг на Цветан Василев – депутата Делян Пеевски, при все че е всеизвестен факт, че той не е участвал в управителни или надзорните органи на КТБ и не е бил акционер в банката. Навремето семейството му е имало кредити към КТБ, които са погасени ефективно и това е безспорен факт, който аферистът Василев и марионетките му се опитват да заменят с манипулации. Голата истина, която банкерът беглец не може да преглътне, е, че Пеевски заедно с колегите си от ДПС Хамид Хамид и Йордан Цонев внесе закона, с който бе спрян вторичният грабеж на активите на трезора след обявяването на банката в несъстоятелност. Законът развърза ръцете на синдиците и те успяха да върнат 500 млн. лева в масата на несъстоятелността.

Твърденията на фараона Василев, упорито лансирани и от медиите бухалки на неговия нов приятел по интереси – олигарха Иво Прокопиев, не отговарят на истината. Но в стремежа си да „опровергаят“ всички официални институции и лица, които потвърждават това, Василев и Прокопиев разпръснаха съвместно опорната точка, че Пеевски трябвало също да бъде привлечен като обвиняем по делото заедно с БГ Мадоф. По време на изслушването си кандидатът за главен прокурор Иван Гешев заяви: „Ще кажа, че по делото са налице доказателства, че всички фирми, които могат да бъдат свързани с него (Пеевски – бел. ред.), са погасили кредитите си целево, така че няма данни, които да ангажират наказателната отговорност на посочения депутат“. Този отговор обаче не устройва клакьорите на задкулисието. В пороя от лъжи обаче Василев и компания се объркаха. И ако той твърди, че действията на прокуратурата спрямо КТБ били „рейдърска акция“, а що се отнася до Делян Пеевски – той пък имал 575 млн. лева кредити – фантасмагория, която циркулира единствено в главата на БГ Мадоф. А понякога и в тази на довереницата му Вера Ахундова, известна още като агент Ана Хранова от ДС и курдисана от банкера като негово подставено лице в НПО-то му „Ние, гражданите“. За да се натегне на своя господар, агент Ана Хранова пресоли манджата и завиши „сумата“ на уж невърнатите кредити на Пеевски до 700 млн. лв. За разлика от Кулезич обаче Ахундова никога не е твърдяла, че лоялността й към шефа й е безплатна и безвъзмездна.

Интервюто за кабеларката „Евроком“, в което банкерът беглец говори, а лифтинговата журналистка Люба Кулезич кима утвърдително, вместо да контрира събеседника си с въпроси, както правят професионалистите, имаше и втора сюжетна линия, в която БГ Мадоф се опита да отреже театрално посивелия си руски мустак. Цветан Василев получи амнезия за близките си контакти с православния олигарх Константин Малофеев. В опит да се измъкне, той заяви само, че не е имал „договор с него“. От думите му излиза, че белгиецът Пиер Луврие, който заедно с него се опита да измъкне под носа на държавата 6 от „златните авоари“, финансирани от трезора, се появил буквално от нищото и му се самопредложил. Всъщност, що се отнася до вторичното разграбване на КТБ, именно Цветан Василев заедно с руските си приятели от агентурата и подставените си лица в България е човекът, който планира и това разграбване. В списъка бяха „Дунарит“, „Сана спейс“, „Хелт енд уелнес“ и др. дружества, купени с ограбените от КТБ средства, но след фалита на банката продължиха да играят ролята на „черна касичка“, от която Василев точи пари, за да плаща на адвокати, лобисти, журналисти и телохранители. След проваления опит с Луврие пък Цветан Василев се заигра с друг руснак – Дмитрий Косарев, който също се оказа човек на Малофеев. Договорката с него вече бе 80 към 20 в полза на руснака, но с изричното условие, че Косарев ще поеме ангажимента да охранява Василев и семейството му в Белград.

През годините във вторичния грабеж Василев беше подпомаган и от солидните си руски връзки, в лицето на близкия до Кремъл олигарх Константин Малофеев, на когото беше обещал най-големите хапки срещу подкрепа и защита. Заедно с екссъветския генерал от КГБ Леонид Решетников те са подготвяли пълзящ преврат с крайна цел геополитически завой на страната ни и превръщането й от прозападна държава с евроатлантически профил в сателит на Русия. Основен двигател у нас на „Планът България“, както условно е бил кръстен проектът, пък е бил именно бившият соцдепутат, ексиздател на партийния вестник на БСП „Дума“ и председател на движение „Русофили“ Николай Малинов, а за целите на реализирането на заговора е трябвало да бъдат прехвърлени активи от Цветан Василев за 1 млрд лева. Василев обаче не само не оцени това, но и нарече Малинов „дребен шмекер“ и „комсомолски ентусиаст“. Това впрочем бе заявено още преди няколко седмици от съпругата му Антоанета Василева, когато нахока Николай Стайков от Антикорупционния фонд, че е осветил връзката с Малинов.

Отричайки се трижди от всичките си руски контакти, Василев зачеркна и участието си в „Южен поток“. Всъщност филмът на Антикорупционния фонд, от който Василев и семейството му останаха разочаровани, бе истински бумеранг, защото изпълнителят на поръчката Стайков реално потвърди дебелите московски връзки на Цветан Василев, в това число и контактите му с един от най-доверените хора на Кремъл – Александър Бабаков. От филма стана ясно, че руснакът е бил един от посетителите на банкера беглец, като на 22 ноември 2013 г. е ходил на крака в кабинета му в сградата на столичния бул. „Борис III“ №159. Счита се, че Бабаков, който е депутат от горната камара на руския парламент, е и един от хората, лично натоварени да наблюдават развитието на проекта „Южен поток“.

А за да бъде затвърдена връзката между него и Василев, от Антикорупционния фонд показаха и документ, доказващ, че КТБ е издала гаранция за 2,5 млн. евро за проекта на името на руската фирма „Стройтрансгаз“. С половин уста Цветан Василев се опита да зачеркне всички тези неща, но в опита си да отреже мустака си, прехвърли своите руски контакти на Пеевски.

Страхът, който кара Василев да се отрича от кремълските си покровители, има и косвен повод. Тази седмица Обединената следствена група (ОСГ) със седалище в Холандия, която разследва свалянето на малайзийския боинг над Източна Украйна през 2014 г., публикува нови записи от разговори на ръководители на самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР). Те съдържат нови доказателства за виновността на офицера от руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Игор Гиркин-Стрелков, който официално бе обвинен през юни т. г. за гибелта на 298-те души на борда на самолета. По време на трагедията той е бил „министър на отбраната“ на ДНР и е ръководил сепаратистките сили.

Гиркин-Стрелков е считан за човек на руския олигарх Константин Малофеев и е изключително близък с неговото подставено лице – белгиеца с руски паспорт Пиер Луврие, за когото вече стана дума. Всъщност това, което банкерът беглец упорито се опитва да скрие, е, че всички парични потоци към „Южен поток“ щяха да минават именно през неговата пирамида – КТБ. За да имат той и семейството му още възможности да гарантират разхитителния си начин на живот. И за да твърдят, неуспели да утроят милиардите си с още грабежи, че са „изгнаници“. Де да бяха всички като тях.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.