БГ Мадоф с втори опит да фалира завода в Парачин
2

БГ Мадоф с втори опит да фалира завода в Парачин

Блокира оздравителния план, двама от Надзорния съвет хвърлиха оставки

Укриващият се в Белград банкер беглец Цветан Василев прави втори опит да фалира сръбската фабрика за стъкло в Парачин. След като първия път плановете му да доведе умишлено завода до фалит бяха секнати от Търговския съд в Крагуевац, сега БГ Мадоф прави поредна стъпка в тази посока.

За аферата на БГ Мадоф съобщи сръбското издание „Вечерне новости“. Според публикацията след спирането на процедурата по несъстоятелност заводът е възлагал големи надежди на оздравителен план, който бил предложен на Търговския съд в Крагуевац. Този план защитавал фабриката от принудителни вземания. Веднага след като бил предложен начин за спасяването на завода, обаче големите кредитори, сред които и „Сърбиягаз“, се обявили против и внесли жалба срещу защитата от принудителни вземания.

Жалба внесла и близката до БГ Мадоф „Вексилум Балкан“.

Спъването на

оздравителния план

обаче довело до оставките на председателя на Надзорния съвет на фабриката Милорад Пушица и члена на НС Светозар Църногорац. По-рано това направил и Душан Адамович. Така Надзорният съвет на практика останал само с двама членове, което направило функционирането му невъзможно. Единият от тях е Зоран Вучкович, а другият – българинът Георги Маджаров, който изобщо не се е появявал във фабриката. Сръбското издание направило опит да разговаря с генералния директор Небойша Богданович, който не бил открит за коментар. В Търговския регистър обаче е публикувано решение, с което на Богданович му се отказва промяна в Надзорния съвет. Мотивите са, че не е приложено решение на съвета, нито пък оставките, които не е ясно кой ще приеме, тъй като общо събрание на акционерите не се провежда.

Веднага след стъпването на БГ Мадоф в сръбската фабрика за стъкло в град Парачин пътят на завода тръгва надолу. И в Сърбия Василев умело прилага отработените схеми от КТБ и се опитва да извлече максимална полза за себе си. Въпреки желанието на банкера беглец да приключи завода в Парачин, преди Коледа Търговският съд в Крагуевац

поряза опитите му да фалира

окончателно фабриката

и да я „обезкости“, след като го загроби със задължения. Връзката на Василев със завода започва още през 2006 г., когато контролираната от афериста българска компания „Рубин“ купува фабриката. При покупката на завода инвеститорът се задължава да вложи 25 млн. евро. Намеренията обаче се разминават с действителността. Така през 2009 г. се налага държавата да се намеси, за да спаси фабриката. Това се случва чрез превръщането на дълга на Василев от 35 млн. към „Сърбиягаз“ в капитал. По този начин сръбската държава става мажоритарен собственик в Парачин, а малък пакет остава в „Рубин“. През пролетта на 2017 г., след няколко години на агония и не един и два протеста на работниците заради забавени заплати и риск от затваряне заради натрупани борчове, срещу завода за стъкло в Парачин стартира процедура по обявяване в несъстоятелност. Искът е внесен в Търговския съд в Крагуевац от дружество, твърдящо, че „Стаклара“, както е известна фабриката в региона, му дължи 47 млн. евро. То се казва „Вексилум Балкан“ и е регистрирано само три месеца преди да внесе иска, като остава мистерия по какъв начин се е превърнало в кредитор на фабриката за стъкло.

Още при появата на новината за поисканата от нея несъстоятелност тръгват слухове, че зад нея

прозира дългата

ръка на Василев

Именно това е и първият опит на БГ Мадоф да фалира завода. Скоро след това подозренията са изречени публично и от подалия наскоро оставка председател на Надзорния съвет на завода Милорад Пушица, който заявява в прав текст, че документите за процедурата по несъстоятелност са били фалшифицирани. Прокуратурата стартира разследване за организирана престъпна група, съставена от бивши шефове и членове на надзора на „Стаклара“, в това число и срещу Цветан Василев, а в сръбски медии излизат серия от публикации, в които се посочва, че банкерът е закупил завода, за да пере пари, както и че е източил през фабриката милиони евро.

В края на 2018 г. Пушица съобщи и че заводът ще заведе дело срещу Цветан Василев за пропуснати ползи именно заради производството по несъстоятелност и фалшивия дълг от 47 млн. евро към „Вексилум Балкан“. Както и при първия опит на БГ Мадоф да фалира завода, така и сега съдбата на сръбската фабрика за стъкло в Парачин остава в ръцете на Търговския съд, който съвсем скоро трябва да се произнесе по жалбите на кредиторите и по оздравителния план.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.