БГ Мадоф пребоядисва руските си връзки

БГ Мадоф пребоядисва руските си връзки

Четири часа и половина облъчва с лъжите си

Банкерът беглец Цветан Василев се опита да прикрие руските си връзки по подобие на къносания си перчем. В духа на публикацията на „Монитор“ от началото на седмицата „Пременил се Илия - пак в тия“, Цветан Василев проведе френетичен видеосеанс в интернет, чрез който се опита да облъчи аудиторията с пошлите си лъжи, но единственото безспорно нещо, което успя да демонстрира, е, че си е боядисал косата.

Освен сменения цвят на косата, който беше и основна тема на коментарите във форумите под видеосеанса му, Цветан Василев безуспешно се опита да се маскира и в антируски камуфлаж.

Лайтмотивът на монолога му, продължил рекордните четири часа и половина, беше абсурдната жалба по закона „Магнитски“, която е завел в Държавния департамент в САЩ, и опитите му да се представи като човек със силни американски контакти. Връзките му с руската олигархия, в лицето на Константин Малофеев и аверите му Дмитрий Косарев, Игор Гиркин-Стрелков и Николай Малинов, обаче са дебели като корабни котвени въжета. Каквито и глупости да разказваше под блесналия овчи поглед на интервюиращия, Василев нямаше как да не признае, че се е срещал с Малофеев. Именно с него БГ Мадоф договори разделяне на част от заграбените активи, купени с пари от КТБ. Първо опита да ги прилапа чрез бандата за едно евро на марионетката на Малофеев – Пиер Луврие. След това Василев сключи срамния договор с другото подставено лице на руския олигарх – Дмитрий Косарев. Според споразумението чрез разделяне на заграбените активи като БТК, НУРТС и „Дунарит“ хората на Малофеев трябваше да му предоставят охрана.

В същото време, въпреки настоятелните питания от зрители, въпросът за връзките му с агента за влияние на Русия у нас Николай Малинов не беше зададен. Има ли отпуснат кредит на стойност 900 000 лв. на НД "Русофили" за "покупка на хартия“?, беше конкретното питане, което многократно бе повтаряно в коментарите, но никой не му обърна внимание. Фактът, че Цветан Василев е спонсор и съучастник във всички руски проекти у нас, обаче няма как да бъде скрит.

Като цяло публичната изява на Цветан Василев може да се опише с перифраза на известна театрална постановка като „Монолозите на мустака“. Четири часа и двадесет и шест минути Василев уж трябваше да отговаря на зрителски въпроси, но прегънатият в кръста водещ силно филтрираше само тези, които са в изгода на опорните точки на БГ Мадоф. А те отдавна са ясни: КТБ е била прекрасна банка, Делян Пеевски и „групата му“ я фалирали, имали кредити към банката и прочее отдавна опровергани лъжи, чрез продуцирането на които мустакатият аферист отчаяно се опита да се изплъзне от правосъдието. С нетипично за ранния час на интервюто опиянение

Цветан Василев не спираше да си приписва всевъзможни бутафорни геройства. При банковата криза през 90-те бил спасил една банка. После, докато всички международни инвеститори се страхували, той с гениалните си ходове бил забогатял. Василев си приписа, че спасявал предприятия в енергетиката, индустрията и въобще цялата икономика на България съществувала благодарение на прозорливия му банкерски мустак. Опиянението от собствения му глас и наколенките на интервюиращия го окрилиха дотам, че Цветан Василев даде експертно мнение дори за турбофолка в Сърбия и влиянието му над българската чалга. Все теми за раздумка на маса, над чаша (или повече) отлежало високоалкохолно питие.

Банкерът беглец забрави за парите на Костов

Паралелният свят, в който живее Цветан Василев, най-ясно лъсна и при неизбежния му коментар за отношенията му с Иван Костов, който го инсталира в КТБ по време на премиерския си мандат. БГ Мадоф имаше наглостта да обясни, че многократно се е срещал с Костов, но само били обменяли мисли и той се бил абонирал за анализа на лабораторията му. Фактът, огласен в отчетите на синдиците на КТБ, че Костов и семейството му са имали близо половин милион лева депозити с преференциални условия в КТБ, беше пропуснат. Даренията за фондация „Демокрация“, депозитът на партийната субсидия на ДСБ също не бяха споменати. Скандалните хонорари на стойност 300 бона, които куха фирма, финансирана от КТБ, е изплащала на щерката на Иван Костов Мина, също бяха пропуснати. Като се тегли чертата, излиза, че Костов не само е бил чест гост на Цветан Василев, но е получавал и пари от КТБ чрез децата си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.