БГ кооперации подбиват цената на китайските дрехи

БГ кооперации подбиват цената на китайските дрехи

ТПК шиещи модна конфекция работят основно на ишлеме за износ

Български кооперации успешно подбиват цената на детските дрехи внос от Китай. Това заяви днес председателят на Съюза на ТПК Стилян Баласопулов. По думите му, нашите стоки са и с по-високо качество.

Той допълни, че по-голямата част от работещите в момента у нас трудово-производителни кооперации се занимават с шиене на конфекция, текстил и одеяла.

„На този бранш се падат над една трета от всички.


Изработващите модна конфекция за възрастни работят основно за чужбина по поръчки на ишлеме за фирми от Италия, Германия и Франция. Основен проблем в тези случаи е стремежът на възложителите да подписват договори на възможно най-ниските цени“, поясни Баласопулов. Според него, за да се намали тази зависимост, стремежът е да се търсят начини за самостоятелно излизане на пазара, което би дало повече свобода на работата, но в случая има нужда от по-големи оборотни средства. В тази връзка съюзът от няколко години със средства от еврофондовете е учредил собствен клъстър в областта на конфекцията. „Той работи в сътрудничество с два университета и има задача да раздвижи присъствието на пазара на кооперациите.

Висшите учебни заведения помагат в мениджмънта,


а също и в създаването на нови модели. Клъстърът подпомага и контактите с чужбина. Основно имаме добри контакти с кооперации от Италия. В клъстъра 12 от участващите ТПК са за хора с увреждания“, обясни Баласопулов.

Председателят на Съюза на ТПК отечете още, че в момента кооперациите са 212 със 7800 членове. 12-13% от тях са производствени сдружения за хора с увреждания. „Броят винаги е бил отражение на развитието на страната. След кризата от 2008 г. някои спряха работа“, поясни той.

„Кооперациите са структурите с най-успешни социални функции и са в основата на социалната икономика, защото се управляват на принципите на доброволно членство и взаимопомощ“, припомни Баласопулов в тази връзка.

„Демографската криза е друг основен проблем


на производителните кооперации. На много места като в Северозападна България, а също и в района на Ямбол няма хора и ТПК там спират дейността си. Повече работещи кооперации има в областите Велико Търново, Бургас и Благоевград. Най-старата и все още работеща е „Балкан“ в Габрово“, поясни председателят.

Според него са необходими законодателни промени, които да дадат реални възможности държавни и общински поръчки да бъдат изпълнявани с предимство от ТПК на хора с увреждания. По думите, му в Закона за кооперациите има някои пунктове, които са пожелателни и това спъва работата в тази насока.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.