0

Р екордният брой 7000 рисунки от 58 държави успя да събере в София шестото издание на конкурса за детски творби „Малък Зограф“.

Рекордният брой 7000 рисунки от 58 държави успя да събере в София шестото издание на конкурса за детски творби „Малък Зограф“.

Победителите в състезанието бяха наградени на официална церемония в галерия „Академия“, в присъствието на председателя на Фонд „13 века България“ Митко Тодоров, дипломатическия корпус, кмета на Копривщица и няколко дузини от младите творци. Голямата награда „Малък Зограф“ грабна 17-годишната румънка Йоана Валимареску. Наградите на фонд „13 века България“ пък бяха дадени след внимателен подбор от журито на две българчета на 5 и 14 години – Тайра Ахмед и Билян Османов. Наградите им връчи Митко Тодоров, който обяви, че вече са осигурени и галерии, в които ще бъдат изложени най-добрите рисунки. Със златни и сребърни медали от събитието си отидоха 36 млади творци. 194 от картините вече са дарени от „Малък Зограф“ на фонд „13 века България“, като част от тях ще бъдат дадени в детските отделения на болници в страната, стана ясно от думите на шефа на фондацията Иван Иванов.